„В момента не се планира превземането на Харков.“  Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин, предават западните медии.

Путин свързва операцията на руските въоръжени сили в Харковска област със създаването на буферна зона.

Президентът добави, че руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден.

В същото време американският генерал и върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Кристофър Каволи смята, че Русия не разполага с достатъчно сили на терен, за да направи голям пробив в Украйна.

"Руснаците не разполагат с необходимата численост, за да направят стратегически пробив... по-скоро нямат уменията и способностите да го направят", заяви пред журналисти американският генерал.

"Бях в много тесен контакт с нашите украински колеги и съм убеден, че те ще удържат линията", заяви Каволи, след като украинските военни информираха висшето ръководство на НАТО.

Украйна заяви, че се опитва да "стабилизира" фронтовата линия в североизточната част на Харковска област.

Според изчисления на АФП, базирани на данни от Института за изследване на войната, между 9 и 15 май Москва е завзела 278 кв. км украинска територия - най-голямата териториална придобивка в рамките на една операция от средата на декември 2022 г. насам.

Каволи заяви, че съюзниците на Украйна ускоряват основните доставки за силите на Киев, след като Вашингтон прие голям пакет от помощи след месеци на забавяне.

"В момента им се доставят огромни количества боеприпаси, огромни количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителни количества бронирани превозни средства", каза той.