Киев трябва самостоятелно да реши дали да използва доставено от САЩ оръжие за нанасяне на удари по руска територия. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен на изслушване в Конгреса на САЩ.

Според него Вашингтон гарантира доставката на необходимото оборудване за извършването на подобни атаки.

"Що се отнася до обезпечаването, подкрепата на атаки извън Украйна, то ние не сме се занимавали с това.

Но Украйна ще трябва сама да вземе решения и ще ги вземе. И искам да съм сигурен, че тя получава технологията, от която се нуждае", каза Блинкен на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ. 

Припомняме, че по-рано някои представители на американския парламент се застъпиха за необходимостта от издаване на подобно разрешение на Украйна.

На изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес, представителят на Републиканската партия Майкъл Маккол отправи съответното желание.

Надявам се, че ще прегледате този въпрос с помощника на президента по националната сигурност в Съвета за национална сигурност и ще отмените това политическо решение - каза конгресменът.

Нека добавим, че по-рано президентът на Украйна обясни неуспехите на украинските въоръжени сили в района на Харков именно с ефекта от забраната на САЩ за използване на американско оръжие на руска територия.

Според него военното командване на киевския режим е регистрирало струпване на личен състав и техника от руски войски в граничната зона, но не е могло да направи нищо по въпроса.

Тези изявления могат да показват потенциалната готовност на Съединените щати за по-гъвкав подход по отношение на използването на оръжия, предоставени на Украйна, включително възможността за използването им на руска територия. Подобно решение може радикално да промени ситуацията около настоящия конфликт.