Посещението на руския президент Владимир Путин в Пхенян е тревожен знак за формирането на ядрен съюз, открито враждебен към НАТО и Запада като цяло. Това пише The Times.

Авторът на публикацията отбелязва, че доставката на севернокорейски снаряди за нуждите на руската армия в Украйна е само половината от проблемите на този съюз. Другата половина е това, което Северна Корея получава в замяна от Русия.

„Много малко вероятно е Ким Чен Ун да посрещне Путин толкова щедро само заради обещанието за храна и гориво. Ким Чен Ун иска модерни комуникационни системи, технологии за ядрени подводници, военно спътниково оборудване и напреднали технологии за междуконтинентални балистични ракети“, казва анализаторът във Вашингтонския център за стратегически изследвания и международни изследвания Виктор Ча.

Както отбелязва The Times, подпомагането на Пхенян в усъвършенстването на програмата за балистични ракети за подводници, е „особено ужасяващо“, защото би позволило на Ким да нанесе изненадващ първи удар с конвенционални или ядрени бойни глави, ако е необходимо.

Освен това, разполагайки с такова оръжие, той си гарантира възможността за мощен ответен удар, ако военният капацитет на КНДР на земята бъде унищожен.

Въпреки че много анализатори твърдят, че новосъздаденият съюз между Москва и Пхенян дразни Пекин, авторът на публикацията припомня, че Китай остава основният търговски партньор на КНДР и следователно може по всяко време да спре доставките на гориво и храна на корейците като наказание. Но това не се случва.

„Разговорите на Путин и Ким за оспорване на американската хегемония е в съответствие с посланието, идващо от Пекин – че американският век е приключил и нова сила заема неговото място. Посланието е тънко формулирано. Си има твърде много изящество, за да не заяви директно за съществуването на нов супермощен блок, воден от него и с подкрепата на Русия, Северна Корея и Иран. Но не му е и необходимо - тази седмица в Пхенян Ким и Путин го направиха вместо него", пише The Times.

Превод и редакция: БЛИЦ