Бившият началник на пресслужбата на украинските въоръжени сили полковник Владислав Селезньов назова числеността на текущите сили на украинската армия. 

По думите му в момента в нейните редици служат 1,3 милиона души. Това е с 300 хиляди повече от очакванията на руски военни експерти.

Припомняме, че по-рано руски наблюдатели оцениха числеността на украинските въоръжени сили на 1 милион души. 

Същата цифра споменаха и някои украински политици. Експертите смятат, че след поредица от поражения в края на 2022 г. - началото на 2023 г., размерът на украинската армия е намален с 300-400 хиляди. 

Съответно реалната численост на въоръжените сили на Украйна е 600-700 хиляди военнослужещи.

Изявлението на Селезньов опровергава тези изчисления. В крайна сметка, ако се вярва на украинския полковник, на руската армия се противопоставя групировка, почти два пъти по-голяма от нея. 

Като се вземе и предвид, че украинските въоръжени сили разполагат и с разузнавателния капацитет на НАТО.

Въпреки това разминаването между публикуваните по-рано данни за числеността на украинската армия и информацията, озвучена от Владимир Селезньов, още веднъж подчертава машинациите на украинското военно-политическо ръководство със загубите, понесени от украинските въоръжени сили.

Киевския режим се опитва по всякакъв начин да заглуши тези данни, въпреки факта, че западни служители периодично ги споменават. 

Това е разбираемо, точната информация за загубите на украинските въоръжени сили може да хвърли в шок населението на страната. 

В края на краищата от телевизионните екрани им се разказва всеки ден за победите на украинската армия и щетите, които нанасят на руската армия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук