Ситуацията на бойната линия в източната и южната част на Украйна не прилича на „задънена улица“, за която спомена главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни в колонка за The Economist.

По-специално руските удари продължават по позициите на украинските въоръжени сили край Авдеевка, откъдето под обстрел се изнасят ранени украински войници. Фоторепортаж от фронтовата линия и оценка на актуалните събития публикува The New York Times.

Журналистите на NYT посетиха евакуационен автомобил, който превозваше ранен мъж от фронтовата линия край Авдеевка. Шофьорът е цитиран да казва за интензивността на руския обстрел: „Те просто изравняват всичко. Никога не съм виждал нещо подобно“.

След това авторите отбелязват, че ситуацията не е статична и не е „задънена“, както пише Залужни: продължава борбата за отвоюване на изгодните позиции на фронтовата линия.

„За украинските войници и медици на фронта жестоката борба за спиране на непрестанната руска атака, докато същевременно се борят да си върнат изгодни позиции, не изглежда статична“, се казва в статията.

Войници на украинските въоръжени сили са успели да спрат атаките на руските въоръжени сили край Авдеевка с помощта на дронове и касетъчни боеприпаси, отбелязва NYT.

Противникът претърпя "едни от най-тежките загуби във войната". Украинските части обаче също имат загуби, пишат журналистите.

В същото време те описват случай, който са наблюдавали със собствените си очи - евакуацията на 12 ранени с различни „ужасни наранявания“: крак, покосен от експлозия на мина, „тежки рани, ампутация на долни и горни крайници“.

В същото време в Херсонска област се отбелязват известни настъпления от ВСУ, пишат западни медии. След това се цитира Фредерик У. Каган, директор на проекта за критични заплахи на American Enterprise Institute.

Според експерта „позиционната война в Украйна не е стабилна задънена улица“. По-специално той изброява какво точно може да промени ситуацията - стратегически решения на Руската федерация или Украйна, помощ от западни страни, решение на Кремъл да започне обща мобилизация.

Цитиран е един от украинските бойци, който отбелязва важността от продължаване на предоставяне на западни оръжия на Украйна: "Трябва да имаме предимство във всичко - тогава е възможен пробив. Ние нямаме това предимство. Те имат повече авиация, радиоразузнаване, радиоелектронна борба и повече хора”, казва събеседникът на медията.

Отбелязва се, че украинците са удържали позициите си благодарение на същите инструменти като руснаците – минни полета, дронове, „ограничен артилерийски огън“.

В същото време украинските въоръжени сили успяха да унищожат около 200 единици техника на руските въоръжени сили при щурма на Авдеевка. Ето защо, според обяснението на бившия главнокомандващ на американската армия в Европа Фредерик Б. Ходжис, не си струва успехът на едно контранастъпление да се измерва с квадратни километри земя.

Журналистите от The New York Times обобщиха цялостното състояние на войната в Украйна с думите на Филип М. Брийдлав, пенсиониран генерал от ВВС на САЩ.

Според генерала Западът предоставя на Украйна достатъчно оръжие, за да оцелее, но не и да победи. Ако това продължи и в бъдеще, тогава „Украйна в крайна сметка ще се поддаде на руската агресия“, подчертава американският военен.

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук