Заплахата от „Хизбула” създава градове-призраци в северната част на Израел, предава Voice of America (VOA).

В средата на март Дейвид Азулай се разхождал край развалини и изоставени домове в Метула, най-северната част на град в Израел, където оглавява местния съвет. Той посочва близостта на Метула с Ливан.

Откакто въоръжените групи Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, около 100 000 израелци са избягали от домовете си по северната граница. Десетки все още се евакуират от общности като тази, създавайки призрачни градове.

Въпреки че Метула стои изоставена, тя остава мишена на ракетен обстрел от ливанската милиция.

Азулай изчислява, че получава средно по 50 снаряда всяка седмица. И допълва, че две ракети "Корнет" са ударили къщата му. Той заявява, че е останал, за да защити дома си.

„След като ракета удари горния етаж на една къща, тя избухна в пламъци, правейки я необитаема за семейството, което я притежава. Как ще се върнат“, пита той.

Азулай казва, че повечето жители на Метула са се евакуирали на 16 октомври и са отседнали в хотели край Тиберийското езеро.

Сарит Захави е израелски военен офицер от резерва и основател на изследователски център за сигурност.

Тя казва, че продължава да има опасност от атаки на Хизбула. „Те не биха искали да създадат нашествие, защото, предпочитат да въвлекат Израел във война, отколкото да я инициират. Хизбула имат мрежа от тунели в Ливан. Тактически тунели определено съществуват и те са много опасни. Могат да се местят от една сграда в друга, както видяхте в Газа. И стратегически тунели, които позволяват на Хизбула да прехвърля ракети-носители и работна сила от една област в друга“, допълва Захави.

Без да се вижда край на конфликта, израелските военни патрулират в района.

Не е сигурно кога израелците ще могат безопасно да се върнат и да възстановят домовете си, изоставени в северните градове на страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук