Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са извършиха контраатака близо до Богдановка на Бахмутско направление и са превзели две позиции, държани преди това от руските Въздушнодесантни войски.

Освен това силите на Киев са настъпили източно от железопътния участък в района на коксохимическия завод в Авдеевка и са принудили руснаците да се изтеглят от две предни позиции, става ясно от последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че войските на Киев продължават щурмовите операции южно от Бахмут. Украински военен наблюдател докладва, че украинските сили са извършили контраатака близо до Богдановка и са превзели две позиции, държани преди това от елементи на 331-ви въздушнодесантен полк на руските ВДВ, пише "Фокус".

На 5 декември руските сили са продължили с локализирани настъпателни операции близо до Бахмут, но не са постигнали напредък. Генералният щаб на ВСУ допълва, че украинските сили са отбили най-малко 11 атаки край Богдановка, Клещеевка и Андреевка.

Украински командир, действащ в района на Бахмут, твърди, че артилерийските части на ВСУ и операторите на дронове са унищожили около 80% от руската техника по време на атаките.

Той добавя, че руските сили са съсредоточени върху отблъскването на загубени по-рано позиции край Бахмут и използват щурмови войски "Шторм-Z“ за силна фронтална атака и по-професионални части, предимно ВДВ и чеченски елементи, за търсене на пропуски в украинската отбрана.

Геолокационни кадри, публикувани на 5 декември, показват, че руските войски са напреднали по участък от железопътната линия северно от коксохимическия завод в Авдеевка.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че украинските сили са отбили най-малко 23 руски атаки източно от Новобахмутовка; североизточно от Бердич и близо до Степное, Авдеевка, Северное и Первомайское.

На 4 и 5 декември руски блогъри докладваха, че при Красногоровка продължават позиционните боеве и че руските войски са възобновили настъплението при Невелское (14 км югозападно от Авдеевка).

Пресслужбата на Таврическата групировка на ВСУ съобщи на 5 декември, че Руската федерация е възобновила въздушните удари с помощта на щурмови самолети Су-25 и хеликоптери Ка-52 в района на Авдеевка.

Украинските войски са контраатакували край Авдиевка на 5 декември. Кадри, публикувани на 4 декември, показват, че украинските войски са напреднали на изток от участък от железопътната линия северно от коксохимическия завод в Авдеевка. Украински военен наблюдател съобщи на 5 декември, че ВСУ са принудили руските войски да се изтеглят от две предни позиции.

Руския военен кореспондент докладва, че ВСУ контраатакуват близо до Степное и оказват натиск върху руската отбрана в посока Новокалиново.

Генералният щаб на ВСУ твърди, че украинските сили са отбили най-малко 13 руски атаки близо до Маринка (непосредствено югозападно от Донецк) и Новомихайловка.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство каза, че се смята, че руските сили контролират по-голямата част от Маринка, докато украинските сили запазват контрола върху позиции в западния край на населеното място.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук