"Ние ще разрушим Кримския мост", това каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от базирания в Нидерландия вестник "Москоу таймс".

В обширно интервю пред журналист от германския медиен холдинг "Аксел Шпрингер" държавният глава на страната-жертва на руската агресия намекна, че въоръжените сили под негово командване подготвят контраофанзива. По думите му една от задачите е разрушаването на инженерното съоръжение, което свързва незаконно анексирания през 2014 г. от Москва украински черноморски полуостров Крим с Русия.

"Ударите няма да бъдат насочени само срещу Кримския мост. Наши мишени ще бъдат и военни летища, и други обекти на военната инфраструктура", посочи още Зеленски.

"В началото на тази година се появиха данни, че Киев подготвя мащабна контраофанзива в окупираните от Русия райони в Южна и Източна Украйна и Крим, и че сред целите е и Кримският мост", добави "Москоу таймс".

Forbes гръмна с новина за първи безпилотен боен кораб на Украйна – "на мушка" е Кримският мост

Директорът на Главното разузнавателно управление към военното министерство в Киев (ГУР) Кирило Буданов преди време заяви: Руснаците добре охраняват моста. Но преодоляването на охраната е въпрос на време.

Строителството на Кримския мост започна през 2015 г. и завърши четири години по-късно. Той бе открит от руския президент Владимир Путин. От началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна (22 февруари 2022 г.) съоръжението бе нападнато два пъти – през юли същата година и през юли 2023 г.

На фона на атаките Зеленски заяви, че целта е важен обект на военната инфраструктура на Москва.

Стопанинът на Кремъл от своя страна определи нападенията като: Безсмислени от военна гледна точка престъпления.

В отговор на втората атака срещу Кримския мост Русия предприе масирани удари по много украински градове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук