Руски въздушни удари бяха нанесени в украинския град Суми. Има щети по гражданската инфраструктура, съобщават от областната администрация.

Военновъздушните сили на страната съобщиха за движение на руски дронове в посока Кировградска, Полтавска и Николаевска област.

По-рано при руски ракетен удар по украинския град Днипро пострадаха най-малко 18 души, сред които 5 деца. Поразени бяха сградите на детска градина, колеж и промишлено предприятие.

От Министерството на отбраната на Русия информират за пет свалени украински безпилотни апарата над Белгородска и Курска област. Няма данни за пострадали и щети.

В традиционното си вечерно видеообръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговата страна ще продължи да отговаря на руските въздушни удари:

"Важно е също така руските терористи да получават отговори на ударите, които ни нанасят. И всеки път отговорите да са по-далекобойни".

Изявлението му идва след украинска атака с дрон срещу петролна рафинерия и завод за безпилотни апарати в руската република Татарстан - на повече от 1000 километра от границите на страната. Според руските власти производството и на двете места не е нарушено.

Bloomberg: Ударите на Киев по руските рафинерии дадоха резултат, той е...

Държавният глава не е споменал пряко атаката, но е заявил, че подобни ответни действия са толкова важни, колкото и помощта за украинците, "страдащи от вражеските нападения".

Дипломатически източници съобщиха, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил да бъде създаден 5-годишен фонд от 100 милиарда евро за подпомагане на украинската армия, а Северноатлантическият пакт да поеме координацията на помощта от предвожданата от САЩ неформална коалиция "Рамщайн".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук