Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба", пише obekti.bg, позовавайки се на Business Insider.

Според учените любовта и привличането се случват благодарение на комбинация от хормони, интерес и генетична предразположеност. Преглеждайки различни научни изследвания, успяхме да подберем някои от най-странните причини, поради които може да се окажете обект на нечие желание. 

1. Ако наистина си приличате. Ама съвсем

Клишето "противоположностите се привличат" е оборено от десетилетия научни проучвания, които показват точно обратното. "Партньори, които са сходни като характер, имат по-голям шанс да се чувстват близки във всекидневието", казва психологът Джан Гонзага. "Това ги кара да се разбират по-добре".

Съпрузи 4 години се скъсваха от секс, за да си имат бебе! Накрая се оказа, че го правят неправилно, а жената е…

2. Ако приличате на техния родител от другия пол

Учени от университета "Сейнт Андрюс" откриха, че хората усещат привличане към партньори, които имат косата и цвета на очите на техния родител от другия пол. Същото се отнася и за възрастта - ако сте момче и майка ви е е била над 30 когато ви е родила, по-вероятно е да търсите близост с жена, която също е по-възрастна, и обратното.

3. Ако имате правилната миризма

Според изследване на Университета на Южна Калифорния, когато жените овулират, те предпочитат миризмата на тениски, носени от мъже с по-висок тестостерон. Освен това, когато са в този период, дамите предпочитат мъже с по-силна и волева челюст.

4. Ако ръцете и гърдите ви са открити

Експертите по езика на тялото твърдят, че той има по-голямо влияние в привличането, отколкото думите. Асо ръцете ви са прибрани в джобовете, а раменете са свити, това е сигнал, че нямате интерес. Ако обаче жестикулирате и имате открита стойка, това показва, че сте свободни.

5. Ако имате по-специфичен тон на гласа

Вашият глас демонстрира вашия интерес. Гласът на жената спада като тон, когато тя е привлечена от някого, а на мъжа става по-силен.

6. Ако се гледате в очите в продължение на 2 минути

Психоложката Джоан Келерман от Университета на Масачузетс провела експеримент, при който 72 непознати двойки студенти трябвало да се гледат втренчено в продължение на 2 минути. След това те масово съобщили, че изпитват чувства на страст и привързаност. Това показва, че продължителният контакт очи в очи може да запали чувства, които преди това не са съществували.

Нумеролог разкри в коя година се раждат най-добрите съпрузи

7. Ако сте високи

Високите хора и най-вече високите мъже често са по-успешни в живота. Проучване сред 594 души показва, че същото се отнася и за интимния живот. "Високите мъже се радват на сериозно предимство при търсенето на партньор", заключава Уейн Хенсли от Политехническия институт на Вирджиния.

8. Ако направите нещо екстремно заедно

През 1974 г. Доналд Дътън и Артър Арън провели опит, за да тестват връзката между сексуалното привличане и напрежението. Те разделили група мъже, като половината трябвало да минат по широк и стабилен мост, а другите - по мъничък и люлеещ се. Веднага след това се срещнали с жена, която им задала поредица от въпроси и им дала телефонния си номер "просто за всеки случай". Оказало се, че мъжете, минали по високия и клатещ се мост, имали по-голяма вероятност да се обадят, отколкото онези, които минали спокойно. Високият мост създава усещане за възбуда, произлизаща от напрежението, но мъжете погрешно смятат, че причината за това е жената. Така правенето на вълнуващи нови неща създава условия за продължителна връзка.

9. Ако буквално затоплите първата среща

Психолози от Йеил провели експеримент, карайки участниците да държат чаши с топли и студени напитки и да преценят дали човекът срещу тях е с топъл или студен характер. Оказало се, че държащите топли напитки предполагали за сходен характер, докато онези със студените чаши виждали срещу себе си студен човек. Причината - мозъците им вече били предварително програмирани по този начин.

10. Ако живеете близо

Не само емоционалната привързаност е важна, хубаво е да има и чисто физическа близост. Според проучване на МИТ, колкото по-близо са разположени стаите на студентите в общежитие, толкова по-близки се чувстват те. За това допринасят дори такива невинни неща като мълчаливо разминаване по коридора, които в същото време ги карат да се чувстват по-близки.

Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба".

Топ 5 на женските комплекси, които отблъскват мъжете

11. Ако живеете в хубав дом

Много жени си падат по мъже с лъскави коли, но се оказва, че представителите на силния пол изглеждат по-привлекателни и ако са снимани в красиви и просторни апартаменти. Проучване на Университета в Кардиф показва, че лъскавите неща, които заобикалят мъжете, създават илюзията за високо положение и имат голямо влияние върху привличането.

12. Ако притежавате куче

Психолози от Университета на Мичиган накарали група жени да четат кратки истории за мъже. Когато в разказа присъствал човек, който има куче, жените окачествили тези хора с по-високи оценки за привличане. Това е така, защото да имаш домашен любимец означава, че си загрижен и склонен към продължителна връзка.

13. Ако не харесате половинката на първата среща

Оказва се, че е по-вероятно да изпитате дълготрайно привличане към хора, които не сте харесали първоначално, отколкото към някого, когото по принцип ви е бил симпатичен. Това се обяснява с теорията за ползите и загубите, според която хората намират за по-удовлетворяващо да се борят за любовта на някой, който първоначално не им е допаднал.

14. Ако походките ви съвпадат

Ако мъжете умишлено забавят походка, за да се изравнят с крачките на жената, това означава проява на романтичен интерес. В същото време приятели, които обаче не изпитват привличане, не се стараят да уеднаквят походките си.

15. Ако другия е не по-хубав от вас или дори малко по-грозен

Проучване от 1996 г. показва, че по-красивите хора са по-строги в преценките си. Колкото по-добре изглежда някой, толкова по-малка е вероятността да бъде удовлетворен от човека срещу него. Но това се отнася само за наистина красивите хора; за обикновения човек е по-вероятно е да се влюби в някой, който изглежда по сходен начин.

16. Ако правите жертви за външния си вид

Европейско проучване показва, че жените, които се подлагат на радикални процедури, за да намалят влиянието на годините, създават впечатление за по-привлекателни и доволни от живота. Колкото повече такива процедури преминават, толкова повече нараства усещането, че те са здрави, привлекателни и се чувстват по-млади.

17. Ако се усмихвате често

Швейцарски учени проведоха експеримент, за да анализират връзката между привлекателността и щастието. В него те установили, че оценката за това дали някой е привлекателен се влияе доста от това колко често се усмихва той. Нещо повече, честата и широка усмивка дори понякога компенсира относителната непривлекателност.

Специалисти установиха от колко секс се нуждаят жените! Резултатите са потресаващи!

18. Ако свирите на музикален инструмент

Френски учени твърдят, че свиренето на инструмент е свързано със сексуалния подбор при жените. Експериментът представя млад мъж с китара или със спортен сак, който иска телефонните номера на 300 млади жени. Когато е с китара, много повече жени са склонни да му го дадат.

19. Ако носите неща в червено

Жените, облечени в червено, изглеждат по-добре поставени що се отнася до намирането на партньор. Това може да се отдаде на сексуални сигнали, защото жените използват яркия червен цвят, за да привличат потенциални партньори. На свой ред, дамите също са привлечени от мъже в червено, защото този цвят е символ на статус.

20. Ако имате определен тип брада

Експеримент на австралийски учени показва, че жените предпочитат мъже с набола брада вместо такива с буйна брада или пък гладко избръснати. Брадата се възприема за символ на плодовитост и когато е по-голяма, тя подчертава мъжествеността на силния пол. Това усещане се засилва още повече в плодовитата фаза на менструалния цикъл. Наболата брада е индикатор за здраве и родителски способности.