Може би сте забелязали, че хората, които обичат или имат котки, в живота са малко странни. Или самите вие имате гальовен домашен любимец и можете да потвърдите това твърдение.

Съществуват най-различни паралели между „кучешките хора“ и „котешките хора“. На пръв поглед лесно можем да кажем, че стопаните на кучета са по-общителни и отворени към света, докато собствениците на мъркащи животни са малко по-тихи, интровертни и на моменти дори странни. Съществува ли наистина такава разлика?

В тази статия сайтът dogsandcats.bg разглежда 5 черти на характера, които притежават стопаните на котки и вие сами можете да определите дали се припознавате или напълно отхвърляте тези характеристики.

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

Психологията на любителите на котки

Психолозите отдавна се интересуват от връзката между личността на хората и техните предпочитания към различни домашни любимци. Едно от тези изследвания се фокусира конкретно върху „Големите пет личностни черти“ на хората - невротизъм, добросъвестност, екстравертност, откритост и сговорчивост.

Те сравняват резултатите от личностните тестове, направени от хора, които се самоопределят като: хора, които харесват котки, любители на кучета, хора, които харесват и котки, и кучета, хора, които не харесват нито едно от тези животни.

Оказва се, че любителите последните три изброени групи си до известна степен си приличат и няма съществени разлики в тях по отношение на това как гледат на света и как се отнасят с други човешки същества.

Котешките хора обаче се оказват малко по-различни.Те наистина показват значителни разлики в личността в сравнение с всички останали групи. И както се случва, техните най-изявени черти попадат в категорията „социално неудобни“ (от английски език - „socially awkward”). Нека да научим защо!

1. Домът е любимото и най-сигурно място

В изследването се наблюдава, че котешките хора обикновено показват по-висока степен на невротизъм от хората с кучета и хората без домашни любимци.

Това означава, че те имат по-силна реакция на стресови ситуации, които могат да включват всичко - от просто необходимост от взаимодействие с други хора до неочаквани събития, променящи живота. В резултат на това настроениета на тези хора се променят доста бързо.

Тези промени често са изтощителни и стресиращи за някои хора, затова често се случва да избират да ограничат социалните си контакти и потенциални стресови ситуации.

Едва ли има по-подходящо и сигурно място от дома. Доста напомня на мяукащите животни, които обичат винаги да имат скривалища, нали?

2. Индивидуалистичен характер

Известно е, че котките са много индивидуалистични същества. И техните собственици също. В сравнение с кучетата, гальовните животни са по-малко съвестни и следователно е по-вероятно да се противопоставят на това, което се счита за социално приемливо.

За котешките хора е доста типично да предпочитат да усещат нещата и света, отколкото да се планира всеки дейтайл. Всичко, което налага структура на вътрешен хаос, се чувства така, сякаш работи срещу нас.

За любителите на котки не е задължително да се обграждат от много хора около тях, за да се забавляват и чувстват пълноценни. Това даже понякога има обратния ефект.

В интерес на истината, повечето хора с котки всъщност намират за стресиращо да бъдат около другите. Точно като тревожните котки, които не винаги се радват на компания.

Въпреки индивидуалистичния си характер, котешките хора много обичат и ценят близките си приятели, семейство и хора, с които се чувстват комфортно.

3. Котешките хора са по-интровертни

Като се има предвид, че тези хора са социално неудобни отшелници, не трябва да е изненада, че те имат и и по-интровертни личности. Вместо да обсъждат нещата с други хора, предпочитат да ги обмислят сами. Или да ги обсъдят с домашните си котки. В крайна сметка те са най-добрите слушатели.

Котките са логичен избор на домашен любимец за някой, който е интровертен. Кучетата изискват много висока поддръжка в сравнение с котките, ежедневно разхождане, което неминуемо води до повече социални контакти, а любителите на котки „бягат“ точно от това. За един интровертен човек едва ли има по-голяма радост от това да седи с котка в скута и да чете книга или да гледа филм у дома.

4. Книгите и „тихите занимания“

Забелязва се, че котешките хора са по-склонни да четат. Това също не е изненада, предвид, че прекарват толкова много време у дома. Наблюдава се също, че стопаните на мяукащи животни могат да бъдат доста креативни, с голямо въображение и силен импулс за придобиване на нови знания.

Докато кучето може да не стои спокойно докато четете, мъркащият приятел най-вероятно ще се свие някъде около вас и няма да ви закача с часове. Разбира се, изключваме много енергичните и игриви котки, както и малките котенца, които искат много внимание.

5. Снобски черти

Неприятен страничен ефект от това да бъдете затворени в собствената си къща през цялото време, без да сте свързани с други човешки същества, е, че възгледите ви могат да станат малко изкривени.

Нека си признаем, лесно е да се убедиш в собственото си превъзходство, когато няма никой наоколо, който да го оспори.

Котешките хора често имат по-ниски резултати по отношение на приветливостта, което е желанието да бъдат наоколо и да помагат в подкрепа на другите.

В сравнение с хората с кучета, хората с котки също са склонни да се оценяват по-благосклонно и можем да кажем, че на моменти могат да бъдат малко сноби. Често можете да чуете как котешки стопани изтъкват колко по-умни и прекрасни същества са котките от кучетата или други животни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук