След тежката новогодишна трапеза се заредиха поредица от имени дни, които през януари са най-много.

На Антоновден (17-и) и Атанасовден (18-и) трапезата отново се огъва от баници, тутманици, меса и вино. Като добавим и Бабинден (8 януари по нов стил и 21-ви по стар – празнуват се и двата), положението става още по-тежко – в буквалния смисъл, пише "Труд". 

В допълнение към януарската „диета“ според народното поверие на Антоновден и Атанасовден се мързелува, защото се смята, че който подхване работа, ще боледува цяла година. Всички болести се събирали на първия ден, а на втория тръгвали по хората, затова трябва да бъдат умилостивени и отпратени далеч от дома. Как? С гощавка и пиене, разбира се.

Всички у дома се побъркаха по пилешкото, откакто го приготвям така

Свинско месо, приготвено по всякакви начини, луканки, наденици най-често са съпроводени от кисело зеле, боб или картофи, а за тези, които се чувстват преяли, има по-леко меню – пълнена кокошка или пиле. За още по-фините – филе от пилешки гърди. 

 

Рецептите, по които да ги приготвите, за да оберете овациите на гостите, вижте в jenata.blitz.bg.