Казват, че поверията и суеверията са станали факт, като следствие от наблюдението на живота. Но, има поверия и суеверия, които изумяват. Прочетете и ще разберете защо.

МЪЖЪТ, КОЙТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПОМЕНАВА

Оригинално поверие съществува в съвременна Аржентина. Там не бива да се споменава на глас Карлос Менем – смята се зa лоша поличба. А ако случайно се произнесе името му, всички, които са го чули, трябва да сложат ръка на лявата си гръд и три пъти да тропнат с левия си крак.

Причината е, че името на Карлос Менем – бившия президент на Аржентина, се смята за живо проклятие. Този човек е обвинен за икономическия колапс на страната през 2001 година. Той я вкарва в немислими дългове, потапя държавата в хаоса на корупцията. Народът го презира и ненавижда. Менем безкронтролно търгува с оръжие и освобождава от затвора военните престъпници, виновни за гибелта на хиляди. Тогава аржентинците стигат до извода, че Менем носи нещастия и лош късмет, а произнасяйки името му, човек може дори да бъде урочасан. Само няколко седмици след встъпването си в длъжност Менем назначава за министър на финансите Мигел Ройга, който след пет дни получава инфаркт и умира. Следващият министър загива в авиокатастрофа. Това са само два от множеството случаи, които карат аржентинците никога да не произнасят на глас името на Карлос Менем.

КОГАТО В НЕБЕТО НЯМА НИТО ЛУНА, НИТО СЛЪНЦЕ

В Нигерия лунното затъмнение се смята за знак за гнева на боговете, разсърдени на хората заради множеството им грехове. Лунното затъмнение от 2001 година повлиява върху изповядващите исляма така, че те започват да разрушават християнските светини в Нигерия. Властите едва се справят с безредиците. А през 2006 г. правителството на Нигерия е принудено да проведе редица мероприятия по научното разясняване на причините, водещи до лунно затъмнение, за да се избегнат нови изстъпления.

В Индия също смятат, че лунните и слънчевите затъмнения са предизвикани от гнева на боговете. Затова в този период населението изхвърля от дома си… всички хранителни запаси. Логиката не е особено ясна, но…

Древните викинги смятали, че за затъмненията са виновни два гигантски небесни вълка, които излизат на лов за Луната и Слънцето.

А в Древен Китай за тези природни феномени са обвинявани драконите: смята се, че именно тези чудовища поглъщат небесните светила и затова небето угасва. И викингите, и китайците по време на затъмнения вдигат много силен шум, опитвайки се да изплашат небесните вълци и драконите, които, разбира се, предпочитат тишината…

РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЕЛФИТЕ

В началото на 2014 година в просветена Исландия започват да строят нов път до столицата Рейкявик. Но не е съдено плановете да бъдат реализирани. Причината са народните суеверия. Повече от половината жители на страната се възпротивяват на строителството на пътя, който трябва да мине през местност, където се издига свещена скала.

Според поверието там се намира параклис на елфите.

А кои са елфите? Приказни същества, които изглеждат почти като хората, само че нямат вертикална ямка на горната устна под носа. Впрочем кой знае как изглеждат елфите, щом те са невидими!

Има отделни щастливци, които все пак са се срещали с тези представители на отвъдното. Навярно те са разказали за външността на загадъчния народ. Исландците много уважават елфите и ги обичат. Имат и поверие, според което не бива да се пресича пътят на елфите, иначе очаквайте беди.

И по тази причина се наложило властите да спрат строителството на новото трасе. Сега правителството търси по цялата страна вълшебници, които биха могли да се спазарят с елфите, за да позволят те да бъде прокарана магистралата редом с техния параклис.