Може и да не знаете, но у дома имате продукт, който върши чудеса. С него може да омекотите обувките, да разберете дали имате изтичане на газ, даже и да запазите ноктите си чисти когато работите в градината! Приложенията на сапуна обичайно се свързват с почистването и всеки го има у дома си. Бихте могли да откриете различни сапунени продукти в магазина, в това число специални видове, предназначени за конкретни цели. Въпреки това, освен че е задължителен за личната хигиена и за поддържане на къщата чиста, той също може да бъде голяма помощ и в други области.

Тъй като доста хора все още не знаят за другите приложения, ще споделим 10 алтернативни приложения на сапуна. Вижте и вие кои са те!

1. Предотвратяване на петна от бои
Всичко, което е нужно, е да навлажните сапун, за да предпазите вратите и прозорците от бои и капки, когато боядисвате стените на къщата си. Уверете се също така, че сте покрили добре пантите и дръжките, за да предотвратите разливания и петна.

2. Заковаване на гвоздеи
Уморихте ли се да удряте пръстите си, когато се опитвате да залепите нещо върху стената? Кажете сбогом на това болезнено дразнене с малко сапун. Навлажнете сапуна, разтрийте го върху тялото на гвоздея и продължете да го заковавате върху стената. Това кара гвоздеите да влезнат в стената много по-гладко, така че не трябва да рискувате да удряте пръстите си толкова много! Това действа чудесно!

3. Откриване на течове газ
Изтичането на газ е сериозен проблем, особено защото се открива трудно и не винаги навреме. Ако някога усетите миризма на газ, смесете сапун с вода и направете тест върху тръбите. Приложете го върху местата, за които подозирате, че са проблем. Ако се появят мехурчета, значи има изтичане. Внимавайте!

4. Смазване на релсите на чекмеджетата
Трудните чекмеджета са досадни и наистина могат да тестват търпението ви.За да ги оправите веднъж завинаги, намажете металните релси с малко сапун. Намокрете сапуна, разтривайте го върху релсите и ще видите, че се плъзгат толкова гладко като никога.

5. Отстранете останалото лепило
Виждате части от лепило, които все още са останали върху стените след премахването на тапетите? Не позволявайте това да разруши вида на дома ви! Смесете сапуна с топла вода и го разтрийте върху лепкавите зони с лека гъба.

6. Спрете скърцането на вратите
Скърцащите врати може да са доста досадни. Докато обикновено се използвате смазка, закупена от магазина, може да се използвате сапун за решаване на този малък проблем. Смесете сапун с вода, и използвайте четка за зъби, за да приложите върху пантите, и веднага ще забележите разликата.

7. Поддържайте ноктите си чисти
Когато работите в двора или в градината, най-вероятно накрая ще имате мръсни нокти. Но защо да се справяме с този проблем, ако вместо това може да бъде предотвратено? Разтрийте малко течен или твърд сапун върху ноктите си, преди да започнете да работите в мръсотията. По този начин ще ги запазите чисти.

8. Отпушване на канали и пукнатини
Ако спрете и погледнете, ще видите пукнатини и канали в стените на вашия дом. Обикновено ги покриваме със специален гел или лепило, което не изглежда много добре. Въпреки това, за да се отървете от тях по-естетически, може да използвате сапун. Навлажнете малък сапун и го използвайте, за да почистите ръбовете на лепилото или друг продукт, който сте използвали за покриване на каналите. Важно е да направите това, преди да изсъхне продукта, тъй като след това е трудно да получите добри резултати.

9. Омекотяване на кожени обувки
Въпреки че това не действа за всички видове обувки, малко сапун може да помогне да омекоти обувките от кожа, които са твърди за краката ви. Разтрийте го от вътрешната страна на обувката, оставете да престои няколко часа и се насладете на по-удобни обувки.

10. Отърваване от упорити петна чрез употреба на сапун
Има всякакви видове почистващи средства за премахване на петна от дрехите. Някои от тях обаче са направени от химикали, които не само засягат тъканта, но и това може да е лошо за околната среда. За да предотвратите излагането на тези химикали, може да искате да използвате този прост трик с бял сапун. Поставете сапуна под тъканта, където има петна, овлажнете зоната и разтрийте, за да премахнете петната.