Хачапури е грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене. Приготвя се затворено или полуотворено. Съдържа голямо количество сирене, като теглото му е около два пъти повече от това на брашното.

В различните краища на Грузия хачапури се приготвя по различен начин, външният му вид на някои места също е различен.

Формата им е разнообразна – кръгла, триъгълна, овална или във вид на лодка. Плънката също може да е различна – сирене, месо, картофи, фасул. 

Рецептата на комшийката за кюфтета с кашкавал и лук няма равна, топят се в устата

Ако ви се хапва нещо различно, но не искате да губите време за класически грузински хачапури, ви предлагаме да си приготвите нещо също толкова вкусно, а именно - хайдушка пърленка. Става за 15 минути и си е като за вечеря.

Как да си приготвите тази вкусотия, която няма да намерите дори и в ресторантите, вижте в jenata.blitz.bg.