Случвало ли ви се е да имате напукани устни, косата ви да пада ей така, ноктите ви да се чупят постоянно, а вие постоянно да искате да хапвате нещо сладко? Ако поне едно от тези неща ви е мъчило в скоро време, то определено имате проблем.

Падна тайната на дълголетието на кралица Елизабет II, оказа се, че тя...

Половин лимон може да направи истински чудеса с косата ви (СНИМКИ)

Не, не се притеснявайте, той не е много сериозен, но ако не вземете мерки навреме, може и да стане такъв.

Известният украински лекар д-р Комаровски обяснява, че това се дължи на недостиг на желязо в организма ви. 

Включете тези 8 полезни храни в менюто си и няма да съжалявате!

Медикът е категоричен, че този елемент има огромно влияние върху нормалното функциониране на човешкото тяло.

Оказа се, че желязодефицитна анемия е голям проблем, който мъчи хиляди хора. 

„Желязото е микроелемент, който присъства в големи количества в нашето тяло освен другите микроелементи. Но понякога ние самите не си набавяме достатъчно от него. А ролята му за нашето здраве е колосална. Оказва се, че желязото изпълнява куп функции: участва в имунните реакции, както и в работата на щитовидната жлеза, а от нея се изграждат косата и ноктите”, казва д-р Комаровски.

Но най-важното нещо, което желязото прави, е, че то влиза в молекулата на хемоглобина. Благодарение на хемоглобина, който се намира в червените кръвни клетки, кислородът и въглеродният диоксид преминават през тялото ни.

Червените кръвни клетки се създават от тялото в костния мозък, но поради липса на желязо този процес ще се забави, нивото на хемоглобина в кръвта ще падне и човекът ще бъде в състояние, наречено анемия.

Но какви са симптомите на желязодефицитна анемия, от кои продукти може да си набавите желязо, както и какви опасности ви дебнат, ако количествата на този елемент в организма ви са малко, ще научите на jenata.blitz.bg