Навън още е топло, но зимата скоро ще почука на вратата. Време е домакините да запретнат ръкави и да се погрижат за зимнината. Ако ще стерилизирате туршията, няма значение кога ще я правите и е по-добре сега, докато на пазара има изобилие от зеленчуци.

Не чакайте да поевтинеят, защото това няма да се случи. А зимнината, която не се стерилизира, можете да сместите в хладилника, стига да не е в големи буркани.

Суровата туршия и зелето по обясними причини се слагат последни, по Архангеловден, когато започват първите студове.

Ако не искате парите ви да отидат на вятъра и целият ви труд да пропадне, се погрижете да си набавите само качествени продукти, от сигурни места и по възможност - без нитрати.

Химикалите могат да накарат бурканите да бомбират или зеленчуците да се смият малко след приготвянето им. И в единия, и в другия случай отиват на боклука. Внимавайте също да не попаднете на оцет менте. Избирайте само здрави зеленчуци - дори леко загнилите могат да развалят всичко. 

Когато туршията се стерилизира, не трябва да се изварява прекалено дълго, за да не омекнат и да не се разкашкат зеленчуците.

Спазвайте точно рецептите, те са изпитани във времето. Тази, която ще се съхранява на студено без изваряване, непременно трябва да се покрие със слой олио отгоре, което ще попречи на въздуха да контактува с продуктите.

Препържете го леко и го налейте топло, но не горещо. На суровата туршия не се сипва олио – солта в нея е достатъчен консервант, който я предпазва от разваляне. 

Вижте как да направите вкусна зимнина на jenata.blitz.bg