Вилицата е царят на трапезата. Днес никой от нас не може да си представи, че ще се храни без нея. Тя е като естествено продължение на ръката.

Затова е трудно да се повярва, че преди 300 години, използването на вилица се смятало за крайно неприлично.

През цялата Античност, Средновековието и Ренесанса в цивилизована Европа етикетът налагал правилото на трите пръста – ястията трябвало да се поднасят към устата само с тях, а не с цялата длан. 

С този прост трик приборите ви винаги ще блестят като нови ВИДЕО

Аристократите си помагали с ножове, с които не само разрязвали, но и набучвали големите късове месо. Лъжиците, които присъствали в бита на хората от най-дълбока древност, по това време били използвани основно за приготвяне на храна.

Първата вилица в Европа се появява във Византия през XI век по поръчка на една капризна принцеса. 

Но повече за невероятната история на вилицата, както и защо приборът бил анатемосан от църквата, ще научите на jenata.blitz.bg