Защо напълно здрави деца умират внезапно в съня си? Дълго време това беше загадка. След смъртта на детето си австралийска изследователка започва да търси отговора. И открива вероятната причина за внезапната детска смърт.

Никой не можел да обясни на д-р Кармел Харингтън причината за внезапната смърт на нейния син Дамиен. Трагедията се разиграва преди 29 години, когато биохимичката по образование работи като адвокатка и вече е майка на три деца.

Внимавайте за тези наранявания при новородените, предупреждава акушер-гинеколог

"Никой не можеше да ми обясни случилото се. Всички ми казваха, че това е трагедия. Но моят научен мозък не можеше да намери обяснение за тази трагедия", казва изследователката.

Смърт в съня

Три години по-късно историята се повтаря - детето на нейна близка приятелка също умира внезапно без никаква видима причина. И тогава д-р Харингтън решава да се върне към научната си дейност, за да търси причината за синдрома на внезапната детска смърт. За да финансира изследванията си, биохимичката публикува призив за колективно набиране на средства.

Усърдието ѝ се отплаща: д-р Харингтън и екип на педиатрична болница в Сидни смятат, че са открили причината за настъпването на внезапна смърт при децата.

Но защо напълно здрави деца внезапно умират в съня си ще научите на jenata.blitz.bg