На 4 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Варвара. Това е голям празник за всички, които носят имената Барбара, Варвара и Варвардан.

Но знаете ли какво гласят народните поверия за този празник и каква трапеза трябва да приготвите, за да си гарантираните здраве и щастие?

Е, спокойно, от jenata.blitz.bg ще поговорят именно по тази тема.

В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на Св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

На Варвара жените подготвят обредно вариво, както на Андреевден. В някои райони на страната месят питки, намазват ги с мед или рачел (сварен гроздов сок с парченца тиква, патладжан и др. плодове) и ги раздават на пътниците, за да отнесат със себе си болестта.

Но повече за това какво гласят народните поверия за празника, както и чудни рецепти за гозбите, които задължително трябва да присъстват на трапезата в този ден, ще научите на jenata.blitz.bg