Черният кимион няма противопоказания. Не трябва да се използва само от бременните жени, тъй като прочиства организма и може да доведе до отхвърляне на плода.

Черният кимион нормализира нивото на кръвната захар, така че е препоръчително да се използва и от хора с диабет. Маслото от черния кимион подобрява състоянието на кожата, помага при косопад, възстановява цвета на посивялата коса.

Също така маслото подобрява кръвообращението, повишава нивото на хемоглобина в кръвта. Маслото от черния кимион се използва още и за профилактика и лечение на рака. Помага при остри и хронични респираторни заболявания, такива като синузит, отит на средното ухо, астма

Представяме ви няколко рецепти, които могат да бъдат приготвени в домашни условия: За да си приготвите настойка от семена на черен кимион, ви е нужна една чаена лъжичка счукани семена, които се изсипват в малък чайник. Залейте ги с чаша гореща вода, покрийте съда и оставете да престои 15 минути. Прецедете и изпийте бавно настойката, докато е още топла.

В повечето случаи може да приемате по една чаша (150 мл) настойка, по 2-3 пъти на ден за лечение на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, като холецистит, ентероколит, ентерит, хепатит, панкреатит. Ако спазвате препоръчителната доза и честота на приема, не се притеснявайте за нежелани реакции. В случай на предозиране, настойката може да причини дразнене на стомаха и червата, което ще разберете от болката, която се проявява веднага след приложение на настойката. В този случай намалете дозата или спрете приема й напълно.

 Как маслото от черния кимион се използва за профилактика и лечение на рак и още 6 болести четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to