Когато искаме да променим начина си на живот, дори да пропускаме някоя стъпка, важно е да продължаваме да опитваме. Не всеки успява да се справи от първия път.

Примери за това дават много хора, които правят опити да спрат тютюнопушенето. Изводът е, че не бива да изпадаме в пълно отчаяния, само защото сме се провалили.

Ако искате да започнете да правите леки промени в начина си на живот, рано или късно ще забележите, че с тяхна помощ развивате полезни навици, които се отразяват положително върху целия ви живот.

Ето няколко малки стъпки към здравословното ежедневие, които засягат и финансовата страна на въпроса

1. Започвайте диета, дори да не трябва да сваляте килограми

Не мислете, че отслабването трябва да бъде единственият мотив, заради който да регулирате менюто си. Хранетето не осигурява просто оцеляване. То засища.

С помощта на диета може да повлияете благоприятно своето здравословно състояние, да правите детоксикиращи режими. Уверете се, че чрез избрания план на хранене ще намалите приема на огромни количества захар, газирани напитки и сол.

Диетата е добър начин да въведете ред в разходите за храна.

2. Поставете си конкретна цел и проследявайте диетата

След като планирате диетата, идва най-трудната част – изпълнението. За да бъдете в крак със случващото се, задължително проверявайте какъв е прогресът. Водете дневник. Може да броите калории, да отбелязвате кога се храните или просто да си напомняте да дъвчите по-продължително време и т.н.

Писането мотивира да продължите напред. 

3. Пийте три литра вода дневно

Не изпивайте калориите, които ви трябват през деня. Заложете на вода. Пропуснете газираната напитка, коктейла и т.н.  

Така не само ще спестите пари, но и ще подобрите своето храносмилане, стимулирайки метаболизма.

4. Заместете кафето с чай

Ако имате нужда от кофеин, заместете кафето с чай. На пазара ще откриете изобилие от аромати и вкусове, които няма да ви омръзнат никога.

И това е интересно: Какво кръвно налягане е нормално за различните възрасти (ТАБЛИЦА) - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

5. Избягвайте навика да правите леки закуски

Тази задача може да е трудноизпълнима, ако работата ви е стресираща и натоварваща. Леките закуски понякога са онзи детайл от менюто, който отказвате да отчетете.

6. Вместо да си купувате закуска, направете си такава у дома

Според изданието Health, протеинът е най-важен, когато искаме да бъдем здрави, слаби и енергични. Затова трябва да приемае протеини на закуска.

7. Купувайте плодове според сезона

Отправяйки се към магазина за седмичния пазар, проверете кои са сезонните плодове, които съдържат най-малко захар. Предпочетете тях.

8. Прибирайте се три пъти седмично по-рано, за да чистите и да тренирате

Чистенето съчетава две ползи – тренировка и обстановката у дома става по-приветлива и уютна. Никога не се отказвайте от него. Доказано е, че изпълняването на домашните задължения бори стреса.

9. Планирайте срещи с приятели, семейство и др.

Понякога е добра идея да планирате съвместни мероприятия вместо да се срещате поотделно с всеки един човек. Седнете и помислете кои от приятелите си може да запознаете и да увлечете в общи дейности – разходки, кино, купуване на книги, музей, съботно кафе и т.н.

И това е интересно: 11 важни признака, че не пиете достатъчно вода - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

10. Започнете да ходите

10 000 стъпки дневно са залог за здраве. Това не е градска легенда, която фитнес манияци преследват отчаяно.

11. Спестявайте пари за пътешествие извън града или пък различни активни дейности

Организирайте така харчовете си, че винаги да имате планирани занапред дейности, които ви карат да бъдете активни. Може да бъде посещение на манастир, пещера или пък туристическа пътека. Ако все още не сте опитали, организирайте конна езда или друг спорт, който бихте искали да опитате.

Източник: profit.bg.