Поява на киселини след вечеря? Храносмилателната система определено се опитва да ви подскаже, че нещо не е наред и може би вечеряте късно и непосредствено след хапване лягате да спите. Ако вечерята ви е била с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, яжте 4 до 6 часа преди лягане.
Намалете размера на порциите, ако вечерята е била по-лека, хапнете 2-3 часа преди сън, не по-късно. Видът на храните и напитките също може да допринесе за появата на киселинен рефлукс.

Вижте още няколко случая, в които храносмилателната система подсказва, че е необходима промяна.  

Имате нужда от пробиотици

Ако често страдате от подуване на корема, газове, запек, диария, киселинен рефлукс, вероятно имате нужда от допълнителен прием на пробиотици. Пробиотиците подпомагат микробиома като балансират чревната флора, което подобрява храносмилането, абсорбацията на хранителните елементи, подобрява имунитета, метаболизма.

Полезни храни богати на пробиотици са киселото мляко, ферментиралите храни като кисело зеле, маслини, кисели краставички. Може да попитате и вашия лекар за прием на пробиотични добавки.

Moщна рецепта срещу инфаркт и инсулт на Олга Романова

Имате слаба имунна система

Голяма част от имунната система се намира в червата, а клетките в обвивката на червата синтезират важни антитела. В допълнение, чревните бактерии синтезират три ключови витамина от групата B – биотин, фолиева киселина и витамин В12. Освен това, състоянието на червата оказва влияние върху абсорбцията на хранителни вещества, което на свой ред засяга имунната система и цялостното здраве.

Когато червата са балансирани, имунната система функционира правилно и тялото ви е защитено от инфекции, настинки и заболявания. Когато равновесието е нарушено имунитетът ви е по-слаб, често боледувате.

Имате нужда от физическа активност

Страдате от запек, подуване на корема? Колко пъти в седмицата спортувате? Ако физическата активност е оскъдна, храносмилателната система веднага ще ви подскаже, че е време да започнете да спортувате. Промените, предизвикани от упражненията, повлияват червата. Ето защо, някои хора след първите посещения във фитнес споделят, че са имали диария.

Накратко, една от възможните причини да страдате от запек и газове в корема е, че нямате допълнителна физическа активност. Спортът може в рамките на няколко минути да облекчи подутия корем.

Недостатъчно сън

Липсата на сън може да повлияе на здравето на червата ви и обратно. Проучвания показват, че разнообразната микробна екосистема на червата има свои ежедневни ритми.

Тези микробиометрични ритми изглеждат дълбоко преплетени с циркадните ритми, които си влияят един на друг.

Шарлот спря колата, за да се изпишка в страни от пътя и сега горчиво съжалява (СНИМКИ)

Един от начините, по които червата влияят върху съня е синтезът на серотонин, който е важен за цикъла заспиване/събуждане. Ето защо, ако страдате от безсъние или нарушен сън, обърнете внимание на храносмилателната система.

Твърде стресирани сте

Проблемът с храносмилането често върви ръка за ръка със стреса и психическите разстройства, свързани със стреса. По време на емоционален стрес и безпокойство, симпатичната нервна система поема и по същество изключва функциите на червата – не е нужно да храносмилате, когато сте преследвани от мечка, например.

С други думи, стресът предизвиква забавяне на чревната функция, като с течение на времето хроничният стрес може да повлияе на здравето на храносмилателната система. Ако когато сте напрегнати, усещате тежест в стомаха, болки, гади ви се, опитайте се да намалите стреса.