Най-популярните подправки за първото и второто ястия, дори понякога и за десертите, са сол и пипер. Въпреки факта, че солниците и пиперките стоят една до друга на кухненската маса, те се отличават със своите свойства. Пиперът е в състояние не само да подправи ястието, но и да се грижи за здравето, най-важното е да го използвате правилно.

Подправката, която удължава живота

Докато лекарите препоръчват да се въздържате от прекомерна консумация на солени храни, пиперът е с доказан ефект при болести като обикновена настинка, пародонтоза и лошо храносмилане.

Ползите от черен пипер

Черният пипер се намира пред портокалите в количеството на витамин С в състава си. Съдържа пиперин, който ускорява метаболизма на организма, противодейства на възпалението и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от други продукти.

С помощта на пиперина се лекуват кожни заболявания и благодарение на него се произвеждат хормони: серотонин и ендорфин, които също се наричат ​​“хормони на щастието”.

За да извлече максимумът от черния пипер, трябва да го смелите точно преди хранене. Маслото от черен пипер, поради което тази подправка е толкова ценно за човешкото тяло, бързо изчезва. А с него всички полезни свойства на подправка.

Кои са 5-те полезни употреби на черния пипер, за които не сте и подозирали, четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.