Отдавна сте се отказали от фаст фууда и сладкото, спортувате редовно, но въпреки това някак трупате излишни килограми. Учени твърдят, че обичайните сутрешни ритуали пречат в борбата с килограмите.
Ето кои са 5-те сутрешни навика, от които е време да се откажете:

1. Спите прекалено много
Недостигът на сън предизвиква производството на хормона кортизол, което води до преяждане. Но и прекалено многото сън също не е добър вариант. Според проучване, редовната продължителност на съня повече от 10 часа води до увеличение на индекса на телесната маса. Затова лекарите препоръчват да се спи 7-9 часа.

2. Събуждате се на тъмно
Веднага щом се събудите, отворете щорите или завесите. Изследвания показват, че сините светлинните вълни от утринното слънце помагат на тялото да се събуди и да се активира метаболизма. Дори 20-30 минути утринна светлина могат да повлияят върху индекса на телесната маса.

3. Не си оправяте леглото
Парадоксално е, но това е факт. Проучване в САЩ е установило, че спите по-добре, ако всеки ден си оправяте леглото сутрин и вечер. А здравият сън е най-бързият път към здравословно тегло.

4. Забравяте да се претеглите на кантара
Също научно установено е, че ежедневното мерене на кантара ви помага да отслабнете успешно. Най-доброто време за теглене на килограмите е сутрин - тогава е най-точното измерване, тъй като в тялото има по-малко вода.

5. Закусвате много малко
Сутринта е времето от деня, когато трябва да се поглезите с вкусна храна. Закуска от 600 калории, състоящи се от чисти белтъчини, въглехидрати и малко десерт, ще ви помогне по-добре да се придържате към диетата през целия ден.

Източник: факти.бг