Гъбите са чудесно допълнение към здравословното хранене.И с всички разновидности гъби, със сигурност ще намерите любимите си.Гъбите сас ниско съдържание на въглехидрати, нискокалорични и пълни с хранителни вещества като витамин В, минерали, макроелементи, фибри и протеини. Например, ползите за здравето от яденето на гъби включват борба с рака, насърчаване здравето на сърцето и поддържане на имунната функция, пише beu.bg.

1. Борба с рака

Ползите за здравето от яденето на гъби започват със способността да се борят с рака. Това се дължи на факта, че гъбите могат да увеличат естествените защитни средства на организма, вида клетки, които намират и унищожават раковите клетки.

Всъщност гъбите могат да подтискат образуването на тумори, да предпазват ДНК от увреждане, както и да спрат клетъчните мутации, като същевременно защитават здравите клетки.

2. Подобряване на имунитета и намаляване на възпаленията

Според изследвания,  гъбите съдържат ред ползи за здравето. Те включват антимикробни, антивирусни, противотуморни, антиалергични, имуномодулиращи, противовъзпалителни, и др..Гъбите също така помагат за балансиране на рН-то и алкализиране на организма, което допълнително помага за борба с болестите, тъй като някои експерти твърдят, че болестта не може да расте в алкална среда.


И това е интересно: Тибетска рецепта за здраво сърце и очи - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

3. Защита на сърдечното здраве

Благодарение на състав, който пречи на производството на холестерол в черния дроб, ползите за здравето от консумацията на гъби включват понижаване нивата на холестерола - логично! Това може да предпази артериите от втвърдяване и да намали риска от сърдечни заболявания.

4. Засилват енергията и подобряват функцията на мозъка

Ползите за здравето от гъбите се простират и до мозъка, и енергийните нива.Това се дължи на съдържанието на витамин B в гъбите, което спомага за поддържането на надбъбречната функция и превръща хранителните вещества в енергия.Витамините от вида B помагат и при функцията на невротрансмитерите, която може да помогне да се освободим от мозъчната мъгла, както и да се предотвратят нарушения на щитовидната жлеза.

Гъбите също могат да намалят възпалението, което може да предизвика спад в когнитивната функция, проблеми с настроението, нискоенергийни и възрастови и невродегенеративни заболявания. Имате хроничен стрес? Гъбите Рейши, наричани вълшебни, са подходящи за понижаване на кортизола, което позволява на тялото ви да се справи по-добре със стреса и да запази доброто ви настроение. В България се намират и на прах, лекуват и още доста тежки заболявания като рак, сърдечносъдови и др.

5. Помагат за контрола над теглото

Ако следите това, което ядете, можете да опитате да замените месото с гъби , тъй като ползите за здравето от гъбите включват помощта при отслабване. Всъщност консумирането на гъби няколко пъти седмично е свързано със здравословно телесно тегло, намалена обиколка на талията и по-добро здравословно състояние.

6. Осигуряват витамин D

Най-добре е да черпите витамин D от слънцето, но гъбите също осигуряват прилично количество витамин D. Дефицитът на витамин D е сериозен проблем за много хора и може да бъде причина за всичко от сърдечни заболявания до депресия.

Очаквайте и списък с видове гъби и техните здравословни свойства. Рейши, Шийтаке и др.