1. Ставате нетърпелив

Доказва го серия от експерименти. Канадски учени установиха, че щом човек започне да мисли за фаст фууд, усеща припряност, нетърпение ...
Нещо повече, тези, които видят табелите с логото на заведенията за бързо хранене, започват да четат по-бързо пасажи от текст в сравнение с други участници в експеримента, които не са видели логото.

Въздействието е на подсъзнателно ниво и диктува поведението, и избора ни, обясняват учените.

2. Харчите повече

Асоциациите, когато се храните в този тип заведения, са бързо и веднага. Дори и да не прекарвате много време в този тип ресторанти.

2 здравословни сока, с които ще преборите анемията

„Ние подсъзнателно свързваме този тип заведения с бързина и незабавно удовлетворение“,обяснява Станфорд Дево от университета в Торонто.
Неговите проучвания установяват, че семейства, които имат в съседство повече ресторанти за бързо хранене, имат по-малко спестявания в сравнение с тези, които нямат наблизо такива.

3. По-склонни сте към депресии

Хората, които се хранят в ресторанти за бързо хранене, са 2 пъти по-склонни към депресия, установи испанско проучване.
Бургери, пици, пържени картофи – дали нещо в съставките на храната тласка към депресия или депресираните предпочитат да се хранят в този сорт заведения? И едното и другото е вярно.

Хората, които се хранят в ресторанти за бързо хранене, са 2 пъти по-склонни към депресия, установи испанско проучване.
Бургери, пици, пържени картофи – дали нещо в съставките на храната тласка към депресия или депресираните предпочитат да се хранят в този сорт заведения? И едното и другото е вярно.

Това тиквено сладко е същинска витаминозна бомба! Вдига имунитета за ден

Депресията ни кара да ядем и по-голямо количество. Има вече достатъчно научни данни, че така наречените бързи храни оказват влияние на производството на допамин - хормон на пристрастяването и на зависимостите. Когато количеството му намалее – сме нещастни и депресирани. Този хормон има и съществена роля в способността ни да възприемаме нова информация, възможностите за обучение, мотивацията и паметта.
Ако храната блокира неговото производство и работата на мозъка също се затруднява.

4. Ядете бързо, ядете много

Храната сама по себе си не ни кара да се храним бързо, обясняват учените. Но атмосферата в тези заведения действа така. Дизайнът им е проектиран така, че подсъзнателно да навежда на тези мисли. А проучвания сочат, че колкото по-бързо се храните, толкова повече калории поглъщате.
Ярките цветове – жълто и червено например, са стимуланти.
Силното осветление и високата музика са стимул да се нахвърлите върху храната.

5. Пристрастявате се към повече захар

Хората знаят, че фаст фуудът е с много калории и мазнини, но малко са тези, които си дават сметка колко много захар има в тези храни.
Дори в тези, които на пръв поглед изглеждат „диетични “ - например, салатата от пиле има 33 грама захар, азиатската салата – 22 грама.
Резултатът е наднормено тегло, диабет, сърдечносъдови болести. 
А от друга страна захарта лесно ни прави зависими – колкото повече хапваме, толкова повече ни се иска.

6 продукта, които унищожават паразитите в организма

6. Податливи сте към рекламата

Веригите за бързо хранене дават 4,6 милиона долара годишно за реклама, според данни от доклад на Yale Rudd Center for Food Policy & Оbesity.

Децата на възраст под 6 г. всеки ден виждат поне 3 реклами на тези храни, а тийнейджърите от 12 до 17 г. - най-малко 5 , пише Дженифър Харис, в  PsychologyToday.com blog. 

Мозъкът на подрастващите е изключително податлив към реклами на храни, доказват проучвания със скенер. Сивото им вещество реагира особено позитивно на реклами на тези храни и дори на логото на веригите ресторанти за бързо хранене в сравнение с друг тип реклама, твърдят учени.

Източник: noviteroditeli.bg