Щитовидната жлеза отговаря за производството на хормони, които регулират метаболизма, телесната температура и пулса. Ако работата ѝ е нарушена, това може да има сериозни последствия за много органи в тялото – черния дроб, червата, бъбреците, репродуктивната система, сърцето и мозъка.

Ето кои са симптомите, които не трябва да пренебрегвате.

Умора и раздразнителност

Заболяванията на щитовидната жлеза често влияят върху равнището на енергия и настроението ви. Хипотиреоидизмът предизвиква усещане за умора и безсилие, придружено с проблеми със съня и раздразнителност.

Промени в сърдечната честота

Хормоните на щитовидната жлеза засягат почти всички органи в тялото и могат да се отразят върху сърдечния ритъм. Хората с наскоро проявено заболяване на щитовидната жлеза могат да забележат, че пулсът им е по-бавен или по-бърз от обичайното.

Проблясъци и точки в очите вещаят ранно ослепяване

Драстично напълняване или отслабване

Драстичното изменение на теглото е един от най-разпространените симптоми на заболяването на щитовидната жлеза. Значителното напълняване или отслабване за кратък период от време може да показва прекалено високи или прекалено ниски нива на щитовидни хормони.

Суха кожа и чупливи нокти

Сухата лющеща се кожа може да е сигнал за проблеми с щитовидната жлеза. Обърнете внимание и на ноктите – те могат да станат чупливи или да се появят вертикални линии по тях.

Проблеми с регулацията на телесната температура

Щитовидната жлеза може да увреди способността на тялото да регулира температурата си. Може да изпитвате студени тръпки, или прекомерно изпотяване и непоносимост към горещини.

Евродепутати със зловещо предупреждение: Бактериите ще ни убиват по-бързо от рака, антибиотиците спират да действат

Подуване на шията

Отокът или разширяването в областта на врата е видим знак за проблеми с щитовидната жлеза. Подобен симптом изисква незабавното ви внимание.

Болки в мускулите

Хипотиреоидизмът често е свързван с болки в различни части на тялото. Често те са свързани с подуване на мускулната тъкан.

Как да проверите функциите на щитовидната си жлеза

Въпреки че този метод не е най-надеждният и по никакъв начин не заменя посещението при лекар, той е лесен за прилагане и напълно безвреден за здравето. В периода между 22:00 и 00:00 вземете 5% йоден разтвор и намажете малко върху китките си. Сутринта проверете дали йодът е все още там. Ако е изчезнал, това е знак за йоден дефицит.

Описаните по-горе симптоми не могат да бъдат основание за диагноза, защото могат да бъдат симптоми на много други заболявания. Но ако имате някои от тях, със сигурност не трябва да игнорирате ситуацията, а трябва да се обърнете към лекар и да си направите цялостен преглед, ако е възможно.

Източник: Bright Side