Все повече хора се опитват да разчетат съдържанието на продуктите, които купуват в супермаркета, макар да е трудно, ако не са дипломирани химици. Много от нас обаче се доверяват на производителите, популярността на продуктите и красивите опаковки, без дори да се замислят, че заблудата е в основата на масовите продажби, пише obekti.bg, позовавайки се на Bright Side.

Представяме ви списък от популярни продукти, които можем да намерим по рафтовете в множество страни, но в други са забранени. И то, както ще видите, не без причина. 

Киндер сюрприз
Това лакомство, любимо на много деца по света, е забранено в САЩ през 1938 г. Държавните власти забраняват продажбата на продукти, съдържащи елементи, които не се ядат. И тъй като дребните елементи в сглобяемите играчки представляват опасност от задушаване, вносът на шоколадовите яйца винаги е бил ограничаван. Преди не повече от пет години обаче изобретателните производители успяха да заобиколят закона и да се върнат на пазара в САЩ.

И това е интересно: Кафето и мазнините подмладяват - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Изкуствени оцветители
През последните 50 години броят на използваните химически багрила се е увеличил с 500%, което нанася много вреди на здравето ни. Тези добавки причиняват хиперактивност при децата, могат да предизвикат алергии или да увеличат риска от рак. Ето защо някои изкуствени багрила в продуктите, изнасяни за Европа, са изцяло отстранени от продукта или заменени от естествени.

Пилета с антибиотици
Доставките на пиле от най-голямата американска компания за производство на месо, Тайсън Фуудс, е забранена в Европа, Русия, Норвегия и Австралия. Това се случва след разкритието, че Тайсън инжектират антибиотици, стероиди, противовъзпалителни средства и кетамин в птиците си. След като тази информация излиза наяве, представители на компанията обещаха да изключат използването на подобни вещества, което направиха през септември тази година.

ГМО
Повече от половината от страните в Европа забраниха ГМО продуктите през 2015 г. по различни причини, сред които: алергизиращо действие, токсичност и намалена хранителната стойност на продуктите.

Хляб с изкуствени набухватели
Чували ли сте някога за калиев бромат? Той служи като набухвател. С негова помощ хлябът остава мек и привлекателен дълго време, сякаш току-що изваден от фурната. Но калиевият бромат може да причини главоболие, кожни обриви и проблеми с храносмилането. Доскоро той се срещаше в повечето търговски видове хляб. Вече е забранен в Канада, Китай и ЕС.
 

Развъждана от човека сьомга 
Сьомгата, отглеждана в рибарници, е забранена в Австралия и Нова Зеландия. Проблемът е, че тези рибни стопанства се държат на специална строга диета, която включва антибиотици и съставки за повишаване на калоричността. В тази сьомга няма почти нищо здравословно.

Храни със заместители на мазнините
„Олестра“ е синтетичен заместител на мазнините, който съдържа нула калории. Използва в обезмасления „лек“ чипс и други подобни продукти. Това вещество се свързва с редица отрицателни последици за организма, например да възпрепятства усвояването на важни витамини. Храните, съдържащи олестра, са напълно забранени в Канада и Европа.

Спортни напитки
Спортните напитки не са непременно вредни или забранени. Много от тях съдържат витамини, минерали и други здравословни елементи. Но някои производители в стремежа си да неутрализират неприятната миризма на напитката и подобряват цвета ѝ с помощта на бромирано растително масло, BVO (E-443). Поради токсичността му то е забранено в Япония и Европа. Доказано е, че повишава риска от развитие на рак на гърдата и на простатата.

Мляко
Производителите използват най-различни трикове за увеличаване на продажбите. За да получат повече мляко, често дават на кравите хормони на растежа. Използването на млякото от такива крави е свързано с повишен риск от рак, сърдечно-съдови заболявания и проблеми със щитовидната жлеза. Това мляко е забранено в Нова Зеландия, Япония, Австралия Норвегия, Швейцария, Норвегия и 29 други европейски държави.