Инхалациите са безполезни при запушен нос. Това показва ново изследване. Но привържениците на алтернативната медицина не бива да се притесняват. Същото това изследване потвърждава, че промивките на носа със солеви разтвори (морска вода) наистина са полезни и ефективни при хронични проблеми с носа.
Ръководител на научния проект е д-р Пол Литъл – професор в университета в Саутхамптън. Много са причините за запушването на носа – простуда, синузит, грип, сенна хрема, назални полипи и т.н. Въпреки че при повечето хора запушеният нос предизвиква само раздразнение и понижена работоспособност, понякога това е причина за силно главоболие и дори нарушение в зрението. Най-трудно е за малките деца.

Популярната процедура – парова инхалация, все още се прилага широко навсякъде по света – било то чрез специални инхалатори, било с парна баня и прочее. Дали обаче това е ефективно при хрема?

Ето този въпрос си задал проф. Литъл. И провел експеримент, в който взели участие 870 пациенти от 71 лечебни учреждения в Англия, всеки от които страдал от упорит хроничен синузит. След изтичане на 6-месечния срок на експеримента станало ясно, че ежедневните парови инхалации, без допълнително лечение не оказвали никакво въздействие. Докато промивките все пак показали някакви положителни резултати.

Ние установихме важни изменения при редовно промиване на носовите ходове – коментира проф. Литъл. – В частност – намаляване на главоболието, ограничаване приема на антибиотици и други препарати и т.н. Основавайки се на данните от това свое изследване докторът предлага да се откажем от практиката “вдишване на гореща пара при хрема”, като вместо това прилагаме по-простичкия, но по-ефективен метод – стерилна морска вода, продавана в аптеките.

“Освен всичко друго, така ще се намали употребата на антибиотици, а това е много важно от гледна точка на резистентността към антибиотици. Колкото по-малко антибиотици приемаме без необходимост, толкова по-добре и за нас самите, и за целия свят”, заявява професорът.

Авторите отбелязват, че промивките трябва да се извършват правилно и безопасно, като за целта се използват специални разтвори, а не просто “да вливате в носа си разредена във вода сол.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO