Напоследък все по-често се говори, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето. Австралийска специалистка обаче твърди, че това не е така, освен ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БТА.
 

Безглутеновото хранене се превърна в световна тенденция и към нея се придържат дори хора, които могат да включат протеина в режима си.
 
Сюзън Махади е гастроентероложка и преподавателка в университета Монаш в Австралия. Тя съветва хората да не избягват глутена, освен ако не страдат от болестта целиакия.
 
И това е интересно: Елиминационната диета – защо е добра за всеки - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

"За хората без целиакия няма съществуващи доказателства, които да подкрепят твърденията, че стриктната безглутенова диета е полезна за здравето", казва тя.
 
"Дори е възможно обратното да е вярно и избягването на пълноценни зърнени храни, водещо до нисък прием на фибри, да е вредно", добавя специалистката.

И това е интересно: Питате ли се защо не може да отслабнете, отговорът е в 6-те вида затлъстяване (СНИМКА) - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

В проучвания от предишни години на университета в Торонто, Канада, е установено, че фибрите предоставят допълнителна защита от сърдечносъдови заболявания и че избягването на глутена повишава риска от диабет тип 2.