Арабските мъдреци са казвали: “Ако хората знаеха за ползата от билката сминдух, биха я купували на цената на златото”. Опитайте жълтия египетски чай, пригответе си ястия със сминдух, пригответе си напитка и повече никога няма да се откажете. Уникалната история на сминдуха започва от Египет, която билка и до ден-днешен е известна като жълт египетски чай. В арабските страни са наричали сминдуха “билка против сто болести”. 

В наше време арабските и индийските жени ядат семената на растението, за да придобият закръглена форма на гърдите и бедрата си. Китайските лекари са лекували със сминдух херния, треска, болести на пикочния мехур, мускулни болки, чревни и белодробни заболявания. 

В аюрведическата медицина с тази билка са лекували язвена болест. В Древна Персия пък сминдухът е известен като любимата билка на Авицена. В Древна Гърция Хипократ е ценял лечебните свойства на растението, използвайки го за укрепване на силите. Сминдухът, също така е незаменим за женското здраве, тъй като помага не само при болезнени менструации, но и по-лесно да се понесе климаксът. 

• При захарен диабет ежедневно изяждайте по 2 чаени лъжички смлени семена от сминдух, запивайки с горещо мляко. 

• За подобряване на потенцията ежедневно приемайте по 1 супена лъжица смлени семена, разтворени в чаша горещо мляко. 

• При анемии ежедневно приемайте 1-2 чаени лъжички смлени семена с мляко и мед.

Преди да използвате семената на това уникално растение с лечебна цел, непременно се консултирайте с вашия лекар. Защото той има и противопоказания: бременност, нарушен хормонален баланс, вагинални кръвотечения.

Няколко рецепти с тази билка четете в най-полезния сайт Zdrave.to.