Босилекът е подправка, която има фантастично въздействие върху здравето и организма. Той облекчава настинка, допринася за здравето на сърцето, бъбреците, очите и зъбите и помага при лечение на различни видове рак.
В продължение, вижте няколко от здравните ползи от това мощно растение.


Понижава температурата и облекчава симптомите на настинка - босилекът има силни антибактериални свойства, а чаят от босилек помага за облекчаване на болки в гърлото и намалява кашлицата.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO
 

Допринася за здравето на сърцето - консумацията на босилек намалява нивото на холестерол в кръвта и се смята за един от най-добрите подправки за сърцето.

Босилек намалява риска от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми.

Действа срещу стреса - босилекът е добът за здравето, а диетолозите препоръчват да се дъвчат поне 12 листа босилек дневно. Той има пряко влияние и върху стреса, заради голямото количество витамини и антиоксиданти, които действат благоприятно върху намаляване на това състояние.

Подобрява работата на бъбреците - босилек укрепва бъбреците и е отличен в борбата срещу бъбречните камъни.

Пази здравето на зъбите - за тези, които страдат от проблеми с венците, лош дъх и бързо развалящи се зъби, босилекът е отличен съюзник в поддържането на оралното здраве. Антибактериалните и антибиотични свойства на босилека помагат за предотвратяване на различни орални заболявания.

Намалява склонността към повръщане - ако сте болни и често Ви се гади, консумирайте сок от босилек, смесен с една чаена лъжичка мед и сок от джинджифил.

Помага при лечение на рак - босилекът свива кръвоносните съдове, които хранят клетките на туморите, които причиняват рак, а сам по себе си той помага и при лечението на много видове рак, включително рак на гърдата. Също така, свойствата на това растение, предотвратяват растежа на оралния карцином.