Много е вероятно да има нови райони в страната, в които да се обяви грипна епидемия. До края на седмицата е възможно това да се случи в Пазарджик. Това каза държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

И това е интересно: Д-р Пламен Енчев: Пчелите лекуват над 500 болести


Той уточни, че епидемиолозите не се съсредоточават само върху цифрите. „Показателни са отсъствията от училище, потърсената лекарска помощ и търсенето на повече препарати в аптеките“.

„Хората обичат да търсят медицинска помощ в сряда и четвъртък с оглед да си увеличат почивните дни. Най-точни са данните на седмична база. В последните години се наблюдава тенденция хората да ходят на работа, дори да са болни“, поясни д-р Кунчев.

Доц. д-р Атанас Мангъров: Свинският грип и „Мичиган” удрят бъбреците и белите дробове

Той добави, че е било изненада, че доминиращ е вируса Ямагата, който в момента циркулира. „Очаквахме паралелна циркулация между грипните щамове“. Д-р Кунчев предупреди, че е абсолютно грешна практиката да се посяга към антибиотик при вирусна инфекция.

„Това дори е вредно. Ограничете максимално контактите, добра лична хигиена, особено при децата и правилно хранене, проветряване на помещенията“, призова той. Д-р Кунчев заяви, че пикът на грипа започва. „Променливото време има значение за разпространението на вирусите, но е малко при започнала грипна епидемия“, каза още Ангел Кунчев.