Д-р Даниел Петков е специалист по ушни, носни и гърлени болести, началник на УНГ-отделението в Университетска болница-Бургас. В медицинската си практика д-р Петков се стреми операциите да бъдат щадящи, безкръвни и с минимален дискомфорт за пациента.

Благодарение на него новите постижения на медицинската наука, високите технологии и операциите под компютърен и видеоконтрол се прилагат в морския град веднага след като бъдат представени на световните конгреси. Именно за такъв иновативен оперативен метод разговаряме в това интервю с д-р Петков.

- Д-р Петков, в какво се изразява т.нар. студена аблация при операция на сливици? Каква е същността на този метод? Какви са неговите предимства пред класическите методи?
- Операцията на сливици е една от най-често срещаните оперативни интервенции както при деца, така и при възрастни. Допреди години се работеше само по традиционния начин, с режещи инструменти. През последните години навлязоха всякакви методики и апарати за отстраняване на сливици. А методът, който ние прилагаме в нашето отделение и за който вие питате, се нарича студена аблация (коблация). При него използваме апарат американско производство, който е разработен със специални наконечници, използвани конкретно при тонзилектомии. Наконечниците са два-три модела. 

По принцип използването на апарата и този тип оперативни интервенции влизат в групата на т.нар. безкръвни оперативни интервенции. Едно от основните предимства на този метод е абсолютно минимална кръвозагуба, а при определени пациенти въобще няма такава. Това е така, защото самият апарат освен че извършва дисекция, обгаря съдовете и не позволява кървене. По този начин полето остава абсолютно чисто, няма кървене. 

Друго много важно предимство при този метод е, че оперативната травма е много по-малка. Знаете, че при нормално отстраняване на сливиците има доста болезнен следоперативен период, който при някои пациенти продължава и седмица. Основното предимство на този метод обаче е, че следоперативно пациентите имат доста по-слабо изразен болков синдром. Т.е. те се възстановяват по-бързо, по-рано започват да приемат храна, изчезва болковият синдром. Иначе, относно следоперативните усложнения, техният процент е, общо взето, един и същ.

Използва ли се този метод и при други заболявания и в какво се изразява некрозата на сливиците четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to