Гастроезофагеалната болест е едно от най-честите заболявания в съвременното общество. Изразява се с “парене” зад гръдната кост, наличие на киселини, връщане на храна от стомаха към хранопровода.

От тази година в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Александровска” - София започва да работи единственият по рода си в страната и региона апарат за манометрия с висока резолюция и импеданс pH-метрия.

Това е върхът в диагностиката на функционалните заболявания на хранопровода и дава възможност за най-прецизно диагностициране на трудните случаи на ГЕРБ и хиатална херния. Без тази методика е невъзможно точното определяне на лечението при тези пациенти. 

За това какво заболяване е ГЕРБ, какво го отключва, има ли лечение за него и за новия апарат за диагностика в Александровска болница разговаряме с гастроентеролога д-р Георги Трифонов.

Той е специалист в областта на вътрешните болести и гастроентерологията. Завършва медицина в Стара Загора през 1993 г., специалност “Вътрешни болести” през 2001 г. и специалност “Гастроентерология” през 2004 г.

Работил е към Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора, както и в “Пирогов”. В момента е гастроентеролог към Втора хирургия в УМБАЛ “Александровска”. 


Какво е ГЕРБ и как се лекува четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.