Отделението по Електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център стана първото в Югоизточна Европа, оборудвано с катетър с вградени индустриални диаманти. Катетърът DiamondTemp се използва за лечение на аритмии.

С новата електрофизиологична апаратура беше извършена радиофреквентна аблация на трима пациенти с предсърдно мъждене. Процедурите извършиха ръководителят на отделението по Електрофизиология и кардиостимулация д-р Михаил Протич и д-р Искрен Гарвански под супервизията на германският им колега д-р Бруно Райшман от електрофизиологичния център в Хамбург. По този повод разговаряме с д-р Гарвански.

- Д-р Гарвански, каква е ролята на диамантения катетър при лечението на аритмии?

- Това е катетър, чрез който лекуваме сърдечни аритмии, като изгаряме зоните в сърцето на пациента, от които произлиза ненормалният сърдечен ритъм. Дотук диамантеният катетър не се отличава като технология от наличните досега. Това, което го прави уникален, е индустриалният диамант, който позволява провеждане на топлината при радиофреквентна аблация до 100 пъти по-бързо от стандартните катетри. Бързото охлаждане ни позволява прецизен контрол на температурата на върха на катетъра.

По този начин можем да контролираме прецизно изгарянето на увредената сърдечна тъкан. А това води до по-бърза, по-ефективна и по-безопасна за пациента процедура. Реално с катетъра DiamondTemp е единствената температурно контролирана система за радиофреквентни аблации. Отделно катетърът има и други плюсове. Знаем максимално точно коя зона трябва да изгаряме и правилно ли я изгаряме.

- Колко време трае радиофреквентната аблация с диамантен катетър?

- Принципно това е една от продължителните процедури. Тя варира в широки граници и се определя до голяма степен от анатомията на пациента. За най-честата аритмия – предсърдното мъждене – процедурата трае обикновено от 2 до 3 часа.

С помощта на диамантения катетър е възможно времетраенето да се намали с около 20-30%. Не е нечовешко пациентът да лежи неподвижно 2 часа и половина, но със сигурност е неприятно. Затова е добре да му го спестим.

- Какви са първите ви пациенти, на които сте направили радиофреквентна аблация с диамантен катетър?

- Първите пациенти бяха с предсърдно мъждене. На възраст са от 55 до 65 години. При тях процедурата мина гладко, нямахме никакви проблеми. Пациентите вече са изписани и са си вкъщи. Чувстват се добре. Но чак след 2-3 месеца от аблацията ще сме сигурни за дълготрайния ефект на процедурата. Тогава можем да кажем категорично, че аблацията е преминала чудесно.

- Каква е разликата в качеството на живот на пациентите с предсърдно мъждене преди и след аблацията?
- Всъщност най-голямата полза от аблацията е, че подобрява качеството на живот на пациентите. Има едни „късметлии“, които не усещат аритмията си, но те са съвсем малко. При тях качеството на живот не е нарушено.

Огромна част от пациентите обаче, когато са в аритмия, имат много оплаквания. Някои усещат сърцебиене, други усещат обща слабост и не са способни за физическо усилие, което означава, че не могат да вършат ежедневните си дейности и това лимитира сериозно живота им. Дори когато аритмията не е непосредствено животозастрашаваща, тя така нарушава качеството на живот на пациента, че той се чувства по-болен, отколкото е.

Аблацията постига намаляване на честотата на пристъпите до пълното им премахване. А това неминуемо подобрява качеството на живот.

- Кои са показаните за аблация пациенти?

- Пациентите с предсърдно мъждене, показани за тази процедура, се мъчат много от аритмията си. При тях сме опитвали да я овладеем с лекарства, но въпреки това получават пристъпи на аритмия.  

- Какви изследвания се правят преди аблацията?

- Най-стандартния кардиологичен преглед, ехокардиография – за да се видят дали сърцето е структурно здраво. Непосредствено преди аблацията правим скенер на сърцето, за да видим как са разпределени зоните, в които трябва да се изгаря. Така се подготвяме за самата процедура.

При предсърдно мъждене в повечето случаи източникът на аритмията са белодробните вени, които пренасят кръвта от белия дроб в сърцето. Така че ние обгаряме участъците около вените.

- Във въвеждането на аблацията с новия диамантен катетър участва д-р Бруно Райшман от Германия. Каква беше неговата роля?

- За щастие имахме такъв прекрасен специалист за проктор. Д-р Райшман е от един от най-големите електрофизиологични центрове в Германия – този в Хамбург. В неговата болница се правят по около 2400 процедури годишно, което е огромен брой процедури с изключително високо качество. Понеже диамантеният катетър и неговата употреба не се различават с нищо от катетрите, които сме използвали. Само техническите характеристики на диамантения катетър ни позволява да постигнем по-добър резултат.

Имахме нужда от д-р Райшман само за някои детайли. Получихме също и инженерна помощ от медицински инженери от Полша, за да сме сигурни, че технически всичко е изпълнено перфектно. Така че въведохме технологията с помощта на мултинационален екип и всичко мина по-гладко, отколкото очаквах. Доволни сме. От д-р Райшман разбрахме, че нашия център не се различава по достъп до технологии от неговия център, че ние разполагаме с всичко, с което разполагат и те. Което е голям комплимент за нас.   

- Аблацията с диамантен катетър заплаща ли се от Здравната каса?

- Процедурата се заплаща от Касата, но за съжаление има частично доплащане от пациента, защото цената на диамантения катетър е над предвиденото за такъв консуматив. Искрено се надявам това да се промени в скоро време и този въпрос въобще да не стои на дневен ред.

Това ще улесни безкрайно много работата ни и достъпът на пациентите до адекватно лечение. Пълното покриване на разходите по аблацията от Здравната каса ще осигури необходимото лечение на максимален брой пациенти, без да е необходимо да се съобразяваме с аргументи, различни от медицинските.

Мара КАЛЧЕВА