Д-р Николай Увалиев е завършил медицина през 1994 г. в Медицинския университет във Варна. През 2003 г. взема специалност “анестезиология и интензивно лечение”. В продължение на 5 г. е анестезиолог в “ОАРИЛ-Търговище”, от 1999 до 2007 г. работи в Кардиологичната болница “Света Екатерина” в София, от 2007 до 2010 г. е в болница “Токуда”. От 2011 г. д-р Николай Увалиев продължава да завежда Отделението по анестезия и интензивно лечение в “Аджибадем Сити Клиник” - Кардиохирургична болница- Бургас. Ето какво сподели специалистът за съвременната анестезиология и за правилното обгрижване на пациентите преди, след и по време на операция. 

- Д-р Увалиев, защо е важно да познаваме анестезиолога си преди сърдечна операция?

- Би трябвало да познаваме анестезиолога си преди всяка операция, не само кардиохирургична. Тъй като ролята на анестезиолога е изключително важна - да осигурява адекватно обезболяване по време на операция, да поддържа стабилни жизнени показатели и така да намали риска от усложнения. При обща анестезия, когато се потиска съзнанието, пациентът не трябва да изпитва болка, да има спомен и неприятни усещания. Това не е безобидна външна намеса в регулацията на много от физиологичните процеси в организма и изисква строг контрол на всички жизнени параметри. Стресът върху пациента е огромен при сърдечната хирургия, когато се налага извънтелесна циркулация, когато дишането и сърдечната дейност се поемат от апарата “сърце - бял дроб”. Всичко това изисква сериозно наблюдение, контрол и спешни въздействия с медикаменти или с апаратура, когато параметрите излизат от границите на нормата. Главната задача на анестезиолога е да поддържа пациента в комфорт, той да се чувства спокоен, а същевременно да отговаря за поддържането в норма на всичките му жизнени показатели. Ето защо, всеки пациент преди операцията трябва да изгради доверие към анестезиолога в една предварителна среща. 

Какво трябва да сподели пациентът със своя анестезиолог и прави ли са пациентите да се страхуват повече от анестезията, отколкото от операцията, четете в най-полезния сайт Zdrave.to.