Ако през зимата се борим с риновирусите, то през лятото ентеровирусите са най-често тези, които могат да развалят почивката ни. Те предизвикват възпаления на горните дихателни пътища и стомашни проблеми, обобщени под името летен грип.

Това заяви в ефира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред bTV.

Ентеровирусите могат да причинят и сериозни заболявания като херпангина, ентеровирусен екзантем, асептичен менингит, енцефалит, паралитична болест, миокардит.

Кой какви плодове не трябва да яде?

„Както обичаме да се шегуваме, лятото дойде, когато в кабинетите започваме да сменяме рецептите за сиропи за кашлица с тези за таблетки за разстройство. В момента имаме всичко – хреми, разстройства, хетатит, варицела”.

По думите у не е невъзможно през август да хванеш грип, както през зимата.

Вирусологът проф. Златко Кълвачев допълни, че няма такова нещо като летни и зимни вируси. „Няма и летен грип – правилното наименование е ентеровирусна треска. Тя няма нищо общо с грипния вирус. Това е едно температурно състояние, причинено от ентеровируси”, поясни той.
Д-р Николова препоръча децата да бъдат ваксинирани против ротавирусните инфекции. В момента се наблюдава бум на хетатит А.

Това е най-лесният начин да разберем бъкани ли са с пестициди плодовете и зеленчуците

По думите на д-р Гергана Николова хората не спазват елементарни правила и лична хигиена. Децата и възрастните не си мият ръцете и по този начин заразяването настъпва много лесно.