Д-р Петьо Компански разкри пред в. "Доктор" какво причинява рак на дебелото черво и как да се опазим
Трудовият му стаж започва като ординатор в “Бърза помощ”, където работи 4 години. От 1 януари 1986 г. е назначен във вътрешно отделение - гастроентерологичен сектор, където стига до поста старши лекар, а впоследствие става началник-сектор. След преобразуването на сектора в Гастроентерологично отделение, го оглавява и до този момент.
През 2003 г. защитава дисертация на тема “Язвена болест и карцином на стомаха - епидемиологични и клинични проучвания”. Има допълнителни квалификации по абдоминална ехография, доплер ехография, фиброгастроскопия първо и второ ниво, фиброколоноскопия първо и второ ниво.
- Д-р Компански, кога се налага прилагането на фиброгастроскопията?
- В последните години фиброгастроскопията е най-използваният метод в диагностиката на злокачествените заболявания на храносмилателния тракт - предимно на хранопровода и стомаха. Сред засегнатите са както хора на средна възраст, така и съвсем млади.
Отделението ни разполага с последен клас ендоскопска апаратура с видеонаблюдение - фиброгастроскоп и фиброколоноскоп, за качествено провеждане на изследването.
- Доколко информативен е методът при уточняване на диагнозата рак на стомаха?
- Фиброгастроскопията е най-съвременният метод, който допринесе много за намаляването на риска от развитие на рак на стомаха. Чрез нея могат да бъдат засечени най-ранните стадии при карцином на стомаха и карцином in situ - промените, които настъпват в лигавичния релеф. Те се диагностицират ендоскопски и хистологично, на базата на вземане на хистологичен материал с биопсична щипка от лигавицата на стомаха.
Кои са храните които причиняват рак на дебелото черво, както и други интересни факти за язвата на стомаха четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to
Последвайте ни
8 Коментара: