Д-р Валентин Стоянов е специалист по ортопедия и травматология. Реализирал е едно изобретение и осем рационализации в областта на хирургията на големите стави, признати от ИНРА.

От 1982 г. работи основно ендопротезиране на големите стави: тазобедрена, колянна, раменна. През последните години е насочил вниманието си към оперативни методи за абсолютно изравняване дължината на долните крайници след ендопротезиране на тазобедрената става. Има патентовани методи за реоперация при счупване на бедреното стебло и при луксация на ендопротезата.Завършил е ортопедия и травматология във Висшия медицински институт във Варна през 1979 г. Работил е в Окръжна болница, гр. Разград, в Клиниката за ендопротезиране на големите стави към Института по ортопедия и травматология.

От 1991 г. и досега практикува в Клиниката по ортопедия и травматология към Университетска болница “Св. Анна” в София.

Падането крие риск от изкълчвания и счупвания, особено при по-възрастните хора, чиято плътност на костите е по-слаба. Известно е, че този вид травми при тях крие висок риск и за живота им. В повечето от тези случаи на фрактури се налага ендопротезиране. Много от пациентите, нуждаещи се и подлежащи на смяна на тазобедрена става, са на възраст 60-80 г. През последните години хирурзите-ортопеди създадоха и развиха нови минимално инвазивни хирургични техники за поставяне на тазобедрени импланти през малки разрези. Целта е да се постигне по-бързо и безболезнено възстановяване. 

Кога се налага поставянето на ендопротеза и в кои случаи се стига до репротезиране - разговаряме с д-р Валентин Стоянов, ортопед и травматолог.

- Д-р Стоянов, увеличили ли са се случаите на пациенти с ендопротезиране през последните години?
- В последните години значително се увеличиха случаите на ендопротезирани пациенти, но не смятам, че заболяванията са повече. Процентът на ендопротезиране не се е променил съществено, но както и в други области на медицината, така и в ортопедията, през последните 10 години бе направена доста голяма крачка напред. Това е конкретно свързано с отварянето на България към света и навлизането на ендопротези, които се произвеждат от елитни световни компании.

- Откога се занимавате с ендопротезиране?
- Аз съм започнал да се занимавам с ендопротезиране в първата българска клиника в Етрополе, при големия професор Генчев, през 1982 г. Без да преувеличавам, тогава в България имаше около 20 човека, които се занимаваха с ендопротезиране.

Фирмите, които се занимават с продажбата на протези в България, започнаха да инвестират и в обучението на лекарите в техните специализирани центрове. И сега броят на специалистите по ендопротезиране се увеличи много. На практика са единици областните болници, в които не се прави такава хирургия.

Останалата част от интервюто с д-р Стоянов, четете в най-полезния сайт zdrave.to