Много често си задаваме въпроса: “защо ми е толкова напрегнато”, “защо всичко и всички около мен ме дразнят”, “защо не мога да заспя”? Всъщност в неврологичните кабинети с такива оплаквания идват най-вече пациенти с невроза. За отговор на въпросите, поставени от нашата читателка за неврозата, неврастенията и нервното разстройство, потърсихме д-р Веселин Герев, психиатър. Той е лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние.

Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив. Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ “Св. Врач”. Специализирал е в Университетска клиника Франкфурт/Майн-Германия. Участвал е в обучителни програми на Световната асоциация по биологична психиатрия.

- Д-р Герев, различни заболявания ли са невроза, неврастения и нервно разстройство?
- Тези понятия са абсолютно идентични. По-същественото е до какви промени водят в нервните клетки и психиката и какво трябва да се направи, за да може човек да се възстанови максимално бързо. Неврастения, невроза и нервно разстройство са понятия, които са придобили гражданственост. Научното название на това състояние е невротично разстройство.

Конкретизира се според симптомите дали е тревожно състояние, дали е тревожно-депресивно, дали е само състояние на страх и безпокойство, нервно напрежение, проблеми със съня.

Какво представлява невротичното разстройство и какво лечение се прилага четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to