Диетолог зарадва всички, които се борят с излишните килограми: Хапвайте тази супа и слабейте!
Тя съдържа многообразие от важни хранителни съставки, в това число витамин В, бета-каротин, витамин С, желязо и магнезий. Тиквата е и отличен източник на влакнини и витамини А.
Ако сте решили да се подлагате на диета с тиква, включете в менюто си тази рецепта за полезна крем супа:
1 супена лъжица (15 мл) растително олио
1 малка глава кромид лук, ситно нарязана
2 моркова, обелени и ситно нарязани
2 стръка целина, ситно нарязани
1/4 чаша доматено пюре
2 консерви (455 г всяка) пилешки бульон с ниско съдържание на натрий и без мазнини (или 2 кубчета бульон в 1 л вода)
1 дафинов лист
1/2 чаена лъжичка сушена мащерка, стрита
1 консерва (470 г) пюре от тиква
1/4 чаша смес от равни части прясно мляко и сметана
По 1/4 чаена лъжичка сол и бял пипер
Зелен лимон и кориандър за украса (по желание)
1. В умерено загрята тенджера сгорещете олиото. Добавете кромида, морковите и целината. Сотирайте за 5 минути, докато омекнат. Прибавете с разбъркване доматеното пюре и пържете 1 минута. Сипете бульона, дафиновия лист и мащерката. Оставете да се вари на тих огън за 30 минути, без да похлупвате, докато зеленчуците омекнат.
2. Сложете тиквата и разбъркайте. Варете още 5 минути. Извадете дафиновия лист.
3. В миксер или кухненски робот пасирайте супата. Върнете я обратно в тенджерата. Прибавете млечната смес и оставете на тих огън. Овкусете със солта и пипера. Долейте малко вода, ако супата е станала прекалено гъста. Преди да я поднесете, украсете с лимона и кориандъра.
ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ:
Същото количество пюре от който и да е вид тиква (голяма кръгла тиква или „цигулка“), както и прясна тиква може да замени тази в консерва в почти всяка рецепта. Всички оранжеви зеленчуци, въпреки че имат различен вкус, стават много приятни, ако се овкусят с едни и същи подправки – зелени или сухи, сок от цитрусови плодове и лимонова или портокалова кора.
Последвайте ни
0 Коментара: