Още през септември и октомври, когато започват първите резки температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните. В България първите грипни щамове обикновено се изолират в края на октомври и ноември, а пикът на заболеваемост е по време на празниците. В края на януари вече настъпва епидемия.

“С четири грипни щама ще се борим тази есен и зима. Сред тях няма нови, не са и смъртоносни, но могат да ни докарат тежки пневмонии, ако заразата не се лекува навреме. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало - главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм, обяснява доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница - София, и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в столицата.

Вирусите, които ни атакуват през есента, съществуват целогодишно, но с промените на времето се създават благоприятни условия за тяхното разпространение.

Защо не бива да се самолекуваме с антибиотици четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to