Всяка година стотици хора търсят помощ от спешните центрове в страната заради прекалена консумация на храна и алкохол в празничните дни около Коледа и Нова година. Оказва се, че от приетите в токсикологичните отделения преобладават тези с хранителни натравяния, а не препилите с алкохол.


“След постната вечеря на Бъдни вечер трябва да се внимава с консумацията на различни храни в прекомерни количества. Най-голяма е опасността за хората, които са спазвали 40-дневен пост, тъй като храносмилателната система е била в състояние на покой. На празничните трапези трябва да се храним бавно и да не се стремим да опитаме от всичко на масата. Така се избягва рискът от тежест в корема и пренатоварване на стомаха. За неутрализиране на ефекта от спиртните напитки трябва да се приемат много течности и витамини. Все пак не бива да се забравя, че смисълът на Коледа не е в храната. Идват и други празници и за да не ги посрещаме в болница, храненето и пиенето трябва да бъдат в разумни количества”, обяснява за читателите на в. “Доктор” винаги усмихнатата и лъчезарна, с докторска дисертация в областта на имуно-фармакологията д-р Вергиния Николова.

- Д-р Николова, на Бъдни вечер приключват коледните пости и ни чакат дълги празнични дни с богато отрупани с храна маси. Има ли риск за храносмилателната ни система?
- За човек в зряла възраст и с добър здравен статус няма никакъв риск от малко повече храна и алкохол. Трябва обаче да се спазват препоръките да не се нахвърляме върху всичко на масата, изведнъж и по много. Ако на Бъдни вечер или на Коледа поставим организма си в режим на свръхработа, може да възникне здравословен проблем - гастрит, ентерит или колит. Всички органи на храносмилателната система се намират в една рефлекторна връзка и ако имаме проблем в един от тези органи  - стомах, черва, задстомашна жлеза, жлъчка - можем да получим реакция и при останалите. Затова хапвайте по малко, опитайте от всичко, но в никакъв случай не преяждайте, ако искате да сте здрави по Коледа и Нова година. Пренапълването на храносмилателния тракт се усеща като тежест и болка известно време след преяждането, което е твърде опасно за здравето. 

Кой хранителен продукт е най-добър за 2-3 разтоварващи дни след Коледа четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.