Бързите храни имат отрицателен ефект върху имунитета на живите организми. Ефектът продължава дълго време дори след пълното изоставяне на вредните продукти и преминаването към здравословна храна, съобщава новинарският портал t-online.de.

Изследване, проведено в университета в Бон, показва, че фастфуудът не само причинява затлъстяването, но също така отслабва имунната система на организма. Дори при последващата употреба на изключително полезни продукти, различните възпалителни процеси се развиват по-бързо. Всичко това може да доведе до инсулти, инфаркти, съдови заболявания, атеросклероза и появата на диабет тип 2.

По време на изследването експерти са започнали да хранят мишки по така наречената западна диета с високо съдържание на мазнини и захар и ниско количество диетични фибри. По време на експеримента в организма на животните са възникнали огромни огнища на възпаление. Подобен картина обикновено се наблюдава при заразяване с опасни бактерии. 

Какви са били последствията от тези възпаления и възможно ли е те да бъдат предотвратени четете в Zdrave.to