Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни закуски и кафе е открито веществото акриламид в норми, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни продукти, както БЛИЦ вече съобщи.

"Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак по животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018г. Проблемът идва от там, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов – председател на Асоциация „Активни потребители” в ефира на Нова тв.

Вижте в кои храни, които всеки от нас консумира ежедневно, се съдържа опасното вещество и къде точно е рискът на zdrave.to