Над 35 милиона са вече потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус, посочват данни на американския университет "Джонс Хопкинс". Починалите са над 1 милион и 34 хиляди, а излекувалите са над 24 милиона и 300 хиляди. Най-много случаи на зараза има  в САЩ, следвани от Индия и Бразилия.

От полунощ Чехия върна извънредното положение заради коронавирусната пандемия, съобщават световните издания. То ще продължи 30 дни.

Правителството на Франция днес ще обяви официално Париж и неговите предградия за зона с максимална опасност във връзка с разпространението на коронавируса. Очаква се кметът на френската столица да обяви нови ограничителни мерки. Съгласно тях ресторантите ще могат да останат отворени при условие на засилени санитарни мерки, а висшите учебни заведения ще приемат само 50 процента от учащите. Баровете в района ще затворят врати от утре за 15 дни.

Исландия ще затвори от днес баровете и ще ограничи събиранията на до 20 души на обществени места. Изключения ще бъдат правени за погребения и в университетите.

Италианското правителство вероятно ще наложи нови ограничения в страната в идните седмици, предаде Ройтерс, като се позова на здравния министър Роберто Сперанца. Сред мерките, които се обсъждат, са задължително носене на маски из цялата страна и ограничения върху събиранията на едно място.

Ню Йорк има намерение да въведе изолация в девет квартала. Училища, ресторанти и магазини, които не са от съществено значение, ще бъдат затворени в кварталите, намиращи се в районите Бруклин и Куинс. Ако предложението бъде одобрено, то ще влезе в сила от 7 октомври.


Източник: bnr.bg