Бактериалният менингит се лекува с антибиотици, в някои случаи обаче те не помагат. Тази болест не е прекалено заразна и се предава се по въздушно-капков път - това заяви пред bTV д-р Христиана Бацелова, епидемиолог от плавдивската болница "Св. Георги". 

 Според нея болеста при възрастните преминава безсимптомно. При децата обаче може да се стигне и до летален изход. След огнище на заразата в детската градина "Вълшебство" в квартал Павлово, има и починало дете на 5 години, след като е било прието в болница, съобщиха от Столична община.

Симптомите при заразата са назофарингеалните форми, които започват с болки в гърлото, повишена температура, главоболие, дразнене от светлина. 
А при менгоков менигит- силно главоболие, висока температура и повръщане “на фонтан”.

По думите на д-р Христиана Бацелова менингитът се разпространява в организирани колективи по въздушно капков- път. На риск от инфекция са подложени кърмачетата и децата между 1 и 7 години. При заразата иаме инкубационен период, който е между 2 и 10 дни.

Епидемиологът от пловдивската болница "Св. Георги" заяви, че на един болен от менингит се падат около 2000 здрави заразоносители. Бацелова уточнява, че след преболедуване също може да има период, в който се отделя бактерията и може да се разпространява заразата. 

"Тази инфекция не е прекалено заразна. Ако я сравняваме с варицелата, там имаме над 95% контагиозен индекс, а тук той е много малък – около процент. Трябва да се тестват контактните на положителни случаи“, заяви лекарятХристиана Бацелова.