В България всяка година с рак на яйчниците се диагностицират около 800 жени, като 420 от тях губят борбата със заболяването. Това стана ясно на среща в литературния клуб “Перото” в столицата по повод Световния ден за борба с рака на яйчниците, който тази година е под мотото “Всяка жена споделя силата”. У нас денят се отбелязва за трета поредна година от Фондация “Една от 8”. Участници в събитието бяха проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина в Медицински университет -София и д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на клуб “Млад онколог”.

Тази хранителна добавка може да ви докара рак

Проф. д-р Радка Кънева е изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина на МУ - София от създаването му през 2005 г. Центърът по молекулна медицина е водещ национален научноизследователски център в областта на проучванията на генетични, геномни и епигенетични промени при чести социалнозначими и редки наследствени заболявания, онкологични болести, както и изследване на биомаркери за ранно диагностициране, прогноза и персонализирано лечение на пациенти. 

Проф. Кънева е член на Европейската асоциация за изследване на рака, на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО), на Европейското дружество по генетика на човека, на Международното дружество по психиатрична генетика. Председател е на Сдружение “Молекулна генетика в медицината”. Тя е сред учредителите и член на УС на Българската асоциация за персонализирана медицина. 

Каква е причината за рака на яйчниците и на гърдата четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.